5 lucruri pe care sa le faci in fiecare seara pentru un somn odihnitor

5 lucruri pe care sa le faci in fiecare seara pentru un somn odihnitor

Calitatea somnului ne influenteaza foarte mult dispozitia si nivelul de energie din ziua urmatoare. Asadar, daca vrem sa fim productivi, dar si bine dispusi, trebuie sa ne asiguram nu doar ca dormim suficiente ore, dar si ca avem parte de un somn odihnitor. In randurile de mai jos, am trecut in revista 5 lucruri pe care sa le faci in fiecare seara pentru a avea un somn odihnitor.

Stabileste o rutina

Pe cat posibil, incearca sa ai un program de somn. Mai exact, incearca sa te culci in fiecare seara la aceeasi ora. Procedeaza la fel dimineata, chiar si in weekenduri. Vei vedea ca in scurt timp, ceasul tau biologic se va „regla” si te vei culca, respectiv trezi, fara efort, intre anumite ore.

Evita tutunul si alcoolul

Alcoolul ne provoaca o senzatie de moleseala, insa acesta trebuie evitat seara, inainte de culcare deoarece apneea (intreruperea pentru scurta durata a somnului) este amplificata de consumul de alcool. In ceea ce priveste nicotina, studiile au aratat ca fumatorii sunt mai predispusi la insomnii decat persoanele care nu fumeaza.

Fa exercitii fizice

Sportul ne ajuta sa avem o sanatate de fier, iar aici este inclus si un somn odihnitor. Cu 2-3 ore inainte sa te culci, este indicat sa faci cateva exercitii usoare, care sa te oboseasca, dar care sa iti relaxeze corpul in acelasi timp. Cu toate acestea, nu face miscare cu mai putin de o ora inainte sa te culci deoarece vei avea un somn agitat.

Stai departe de televizor si calculator

Sigur ca nimic nu e mai placut decat sa stai intins in pat si sa te uiti la un film, inainte sa te culci, insa acest lucru nu este deloc indicat. Mai mult decat atat, specialistii ne recomanda sa evitam atat televizorul, cat si calculatorul sau chiar telefonul mobil, cu cel putin o ora inainte de culcare deoarece lumina puternica emanata de acestea impiedica secretia de melatonina, hormonul care ne ajuta sa avem un somn odihnitor.

Creeaza o atmosfera placuta in camera

Asa cum am spus mai sus, corpul nostru trebuie sa fie pregatit pentru culcare. Astfel, trage draperiile (daca ai) si asigura-te ca inainte sa te pui in pat ai creat o atmosfera placuta si linistitoare in dormitor. Nu folosi becuri prea puternice in camera si nu asculta muzica la un volum prea mare, inainte sa te pui in pat. Unele persoane adorm mai usor daca asculta muzica ambientala, in surdina sau daca aprind betisoare parfumate. Incearca mai multe astfel de metode si vezi care functioneaza pentru tine.

viewscnt

Din aceeași categorie