"Caini", unul dintre cele mai apreciate filme romanesti din ultimii ani, pe 7 octombrie la Prima TV

"Caini", unul dintre cele mai apreciate filme romanesti din ultimii ani, pe 7 octombrie la Prima TV
Câini este un film românesc realizat în 2016 de cineastul Bogdan Mirică, cu Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu. Acţiunea se desfăşoară într-o zonă din sectorul dunărean al frontierei româno-ucrainene, unde grupările de contrabandişti fac legea. Filmul a avut succes la critică şi a fost acceptat în competiţia la categoria Un certain regard a Festivalului de Film de la Cannes unde a primit premiul FIPRESCI, a câştigat Trofeul Transilvania la TIFF şi două distincţii la festivalul de la Sarajevo, şi a fost nominalizat la trofeul European Discovery.
O grupare de contrabandişti activează de mulţi ani în apropiere de Tulcea, la graniţa între România şi Ucraina. Liderul ei, Nea Alecu, a condus gruparea cu o mână de fier şi a acumulat o suprafaţă mare de pământ, pe care nici măcar comuniştii nu i-au confiscat-o. În cele din urmă, Nea Alecu a murit; moştenirea sa rămânea însă să fie împărţită: în timp ce pământul, din punct de vedere legal, i-a revenit nepotului său, Roman (Dragoş Bucur), un tânăr bucureştean, pentru conducerea grupării de contrabandişti favorit era Samir (Vlad Ivanov). Singurul care încerca să destructureze gruparea infracţională este vârstnicul şef de post din comună, Hogaş.
Filmul începe odată cu venirea lui Roman în sat pentru a definitiva vânzarea terenului, în schimbul unei sume de circa 300.000 de euro către un investitor ce dorea deschiderea unui complex turistic pe malul Dunării. Concomitent, într-un eleşteu iese la iveală o labă de picior uman.
Roman este primit de Nea Epure, o cunoştinţă a bunicului său, Nea Alecu, şi face cunoştinţă cu Poliţia, căţeaua acestuia. Căţeaua nu pare să-l accepte de la început pe Roman drept stăpân, şi îl latră constant. Noaptea, Roman este trezit de lătratul Poliţiei, şi observă dincolo de gardul curţii, în afara oricărui drum, farurile unor maşini. A doua zi, Nea Epure îi arată lui Roman pământul pe care l-a moştenit. Seara, Roman definitivează actele de proprietate asupra pământului împreună cu prietenul său, Sebi. Lătratul căţelei anunţă o nouă întâlnire nocturnă misterioasă a maşinilor. Sebi ia o puşcă, se furişează împreună cu Roman spre luminile farurilor maşinilor, şi trage un foc de armă, iar maşinile pleacă în viteză.
Un sătean îi aduce şefului de post Hogaş laba de picior găsită. Acesta îl descalţă şi îl analizează, apoi îi cere părerea veterinarului din sat, care îi sugerează că muşcăturile din jurul rupturii piciorului sunt de la dinţii unui mistreţ sau porc domestic. Deşi în zonă trăiesc mistreţi, Hogaş crede că este mai probabil ca piciorul să fi fost muşcat de porci de la ferma lui Samir, aflată într-un colţ al vastei proprietăţi a lui Nea Alecu, fermă pe care contrabandiştii o foloseau pentru spălare de bani, expunerea unei ocupaţii aparent legitime pentru un grup de bărbaţi, şi ca sursă de hrană la îndemână. Hogaş îl contactează apoi pe Pilă, informatorul său din gruparea lui Samir, care îi spune că Samir este din ce în ce mai violent: pe contrabandişti îi ţine din scurt, le dă misiuni diverse în echipe în constantă schimbare, nu le permite să aibă telefoane mobile, şi că este posibil să-l fi ucis pe un rus care îi era rival. Dacă până atunci Hogaş urmărea să-l aresteze pe Samir pentru contrabandă şi spălare de bani pe baza informaţiilor primite de la Pilă, el decide că acum vrea să-l prindă pe Samir pentru omor.
Sebi dispare în condiţii ciudate, maşina împrumutată de el de la Roman fiind găsită pe câmp. Hogaş îl anunţă şi îl previne pe Roman că ar fi mai bine să plece şi lase avocaţii să se ocupe de transferul de proprietate. El nu pare să fie dispus să asculte sfatul. La el soseşte însă şi prietena lui, Ilinca, de la Bucureşti. Noaptea, ea este la rândul ei trezită de lătratul Poliţiei, dar Roman nu este în pat. El plecase deja pe câmp, înarmat cu puşca, trăgând la întâmplare către locurile de unde aude zgomote. Rătăcind astfel pe câmp, se întâlneşte cu Samir şi Pilă, care vânaseră un mistreţ turbat. Ei îl invită la un grătar de porc la fermă. Samir îi propune lui Roman un aranjament în care primul păstrează proprietatea pământului şi îl vizitează în vacanţe, în timp ce al doilea este liber să-şi continue activitatea infracţională. Roman nu pare a se lăsa înduplecat.
A doua zi, Samir îl ucide pe Pilă cu un ciocan pentru că folosea pe ascuns un telefon mobil. De acolo, merge la casa lui Nea Alecu, unde îl ucide pe Roman, pe Poliţia şi, posibil, şi pe Ilinca. Aflând de moartea informatorului său, Hogaş hotărăşte o acţiune de forţă: cere ajutorul Jandarmeriei, care îi oferă doar patru oameni, pe care Hogaş îi trimite la ferma de porci. Hogaş însă se îndreaptă singur spre casa lui Nea Alecu. Acolo se întâlneşte cu Samir, care continuă să-l sfideze. După o scurtă discuţie, Hogaş îl împuşcă pe Samir.
viewscnt

Din aceeași categorie