Care e prima ta amintire de cand erai copil? Iata ce spun cercetatorii despre acel moment

Care e prima ta amintire de cand erai copil? Iata ce spun cercetatorii despre acel moment

Un studiu nou a aratat ca 40% dintre oameni cred ca prima lor amintire este undeva inainte ca ei sa implineasca varsta de 2 ani. Din pacate, oamenii de stiinta ne spun ca acea amintire este o minciuna, un fals pe care ni-l ofera mintea noastra.

Creierul se pare ca nu e capabil sa proceseze amintiri la acea varsta. In realitate, prima amintire reala pe care o putem avea este undeva din jurul varstei de aproape 3 ani si jumatate.

Daca prima ta amintire este dinaintea varstei de doi ani, cel mai probabil te inseli. Aceste amintiri sunt in general fabricate de creier cu ajutor informatiilor ulterioare pe care le avem de la parinti, rude, fotografii din acea perioada si avem senzatia ca chiar ne amintim ce s-a intamplat.

Cel mai amplu studiu in acest domeniu a fost efectuat pe 6.641 d epersoane care au fost chestionate despre amintirile lor din copilarie.

In cadrul studiului au existat 40% din persoane care au sustinut ca au o amintire dinaintea varstei de 2 ani, ba chiar au existat un numar impresionant de oameni care au sustinut ca au o amintire si inaintea varstei de un an, ceea ce i-a impresionat pe cercetatori.

Printre amintirile pe care au sustinut oamenii ca le au de la varste fragede au fost si primul pas facut, primul cuvant rostit, iar o persoana sustinea ca isi aminteste chiar ca voia sa-i spuna mamei ca poate sa vorbeasca, desi nu rostise inca primul sau cuvant.

Analizand amintirile subiectilor, cercetatorii au ajuns la concluzia ca sub varsta de doi ani e imposibil sa existe vreo amintire si cele mai multe sunt doar minciuni.

Oamenii de stiinta au explicat ca persoanele care cred ca au amintiri chiar si dinaintea varstei de doi ani sunt pacalite de propriul creier. Creierul stocheaza anumite informatii despre acea perioada pe care le colecteaza de-a lungul timpului de la diferite surse cum ar fi parintii, rudele, si ulterior reconstruieste cu aceste informatii o posibila memorie a unui moment din frageda copilarie.

Studiul a fost publicat in revista Psychological Science si a fost coordonat impreuna cu Radio BBC 4.

viewscnt

Din aceeași categorie