Ce este dieta nordica? Nutritionistii sunt uimiti de eficienta acestei diete

Ce este dieta nordica? Nutritionistii sunt uimiti de eficienta acestei diete

Dieta mediteraneana a fost declarata, fara echivoc, pentru a stimula energia creierului, metabolismul si riscul de imbolnavire mai scazut decat orice tip de dieta populara.

Dar exista un alt stil de viata pe care il sustin nutritionistii, aprobat de Organizatia Mondiala a Sanatatii: dieta nordica.

Se bazeaza pe produsele provenite din Scandinavia - o regiune cu un grad de sanatate mult mai ridicat decat SUA si Marea Britanie – precum ierburi, peste, legume radacinoase, fructe de padure si cereale integrale.

Succesul acestei diete, care ii intereseaza pe nutritionisti, totusi, este accentul pus pe planificarea tuturor meselor din legume, in loc de adaugarea legumelor la carne.

De asemenea, nordicii invata sa manance produse sezoniere, care tind sa fie mai proaspete cu mai putini aditivi.

Mancarea "curata" poate fi incredibil de dificila pentru americanii cu venituri mai mici, care de multe ori locuiesc in "desertul alimentar", iar pestele se afla la finalul productiei.

Cu toate acestea, nutritionistii de top spun ca dieta nordica este, intr-o oarecare masura surprinzatoare, o optiune buna: legumele sale principale (broccoli si varza) sunt de obicei accesibile, conservele de peste, la fel si fructele congelate.

Ce este dieta nordica?

Dieta se bazeaza pe mancarurile specifice regiunii nordice, precum legume de iarna, pestele de apa dulce si fructele de padure.

Se obtin majoritatea caloriilor din legume, apoi se adauga alte lucruri - cum ar fi ouale, carnea sau pestele - in mod moderat ca parte a mesei.

Dieta urmeaza Piramida Marii Baltice

Piramida stabileste principiile esentiale ale stilului de viata scandinav, in ordinea prioritatii - pornind de la fundatia larga de jos, mergand pana in varful sau mic.

Se incepe cu exercitiul si valoarea meselor impreuna cu ceilalti.

Urmatorul pas este cu alimente cu frunze verzi, leguminoase, legume, cereale integrale si grasimi sanatoase.

Dupa aceea, sunt fructele de mare, apoi pasari de curte si oua, branza si iaurt, apoi carne si dulciuri.

Un pic de vin aici si colo este bun, desi se situeaza in varf si se incurajeaza consumul de apa multa.

Cele doua diete sunt foarte asemanatoare, cea mediteraneana si cea nordica.

Ameble sustin legumele, leguminoasele, fructele si cereale integrale si grasimi sanatoase.

Singura diferenta este la ulei: uleiul de masline este nucleul dietei mediteraneene, in timp ce uleiul de rapita este inima bucatariei nordice.

Exista argumente pro si contra pentru ambele. Uleiul de masline are mai multi antioxidanti, dar mai multe grasimi saturate.

"La fel ca uleiul de masline, uleiul de rapita este bogat in grasimi mononesaturate, dar are o cantitate mai mare de grasimi polinesaturate decat uleiul de masline", a declarat Amy von Sydow Green, MD, nutritionist la Penn Medicine si un scandinav mandru. .

Uleiul de masline are un nivel mai ridicat de antioxidanti, ceea ce ar face ca acesta sa fie un ulei bun, chiar daca treceti la principiile dietei nordice.

"Este important sa stiti ca uleiul de rapita are un punct de fierbere mai mare decat uleiul de masline (200C vs 160C), deci apelati la rapita atunci cand gatiti, pentru a evita dezvoltarea radicalilor liberi si a compusilor toxici.”

Alta diferenta principala este ca mancarea nordica este orientata catre un climat mai rece decat la temperaturi mai calde.

"Dieta nordica se bazeaza pe alimente care se dezvolta intr-un climat mai rece", a explicat Green.

"Aceasta inseamna, de exemplu, ca este bogat in ciuperci, varza, varza de Bruxelles si legume radacinoase, mai degraba decat rosii si ardei".

Reguli nordice pentru imbunatatirea dietei

1. Alegeti mai intai legumele

In dieta nordica, legumele sunt vedetele din farfurie. Americanii, de exemplu, tind sa puna mai intai carnea, pestele sau amidonul (cum ar fi pastele) si apoi sa adauge legumele - sau sa lase complet legumele.

De fapt, 290 de milioane de americani se lupta sa manance minimul zilnic de fructe si legume.

2. Mancati de sezon

Putem obtine cele mai multe alimente pe tot parcursul anului, daca mergem in locurile potrivite.

Mancarea sezoniera, teoretic, este crescuta, preluata si vanduta la varf de sezon.

Asta inseamna ca tinde sa isi pastreze majoritatea beneficiilor pentru sanatate si are mai putini agenti de crestere. Acesta este, de asemenea, la varf de aprovizionare, astfel incat este mai ieftina pentru agricultori - si, prin urmare, mai ieftin pentru oricine.

3. Aflati ce inseamna "procesat" - si eliminati-l complet

Suc de mere. Paine alba. Chipsuri. Cereale. Mancaruri incalzite la microunde.

In alimentatia nordica, se pune accentul pe consumul de mere, paine integrala, nuci si seminte, ovaz si mese proaspat gatite.

4. Imbratiseaza alimentele fermentate

Scandinavia este cunoscuta pentru mancarurile sale fermentate. Prima dovada a fermentarii a fost gasita pe coasta de est a Suediei cam intre 3000 i.Hr. si 6000 i.Hr.

De la pestele murat pana la lactatele fermentate, exista o multitudine de optiuni. Suedia are un fel de lapte fermentat, care este similar cu iaurtul. In Islanda, exista un produs aproape identic numit skyr.

In America, optiunile includ varza murata, muraturi (castraveti murati), chefir (lapte fermentat), kombucha, miso (boabe de soia fermentate, orz si orez brun), tempeh (iaurt fermentat) si iaurt.

De ce aceasta dieta - de peste si produse proaspete – este excelenta si la buget

1. Mancarurile de sezon sunt mai ieftine

"Produsele sezoniere sunt, de obicei, mai putin costisitoare decat fructele si legumele care nu sunt de sezon", a explicat von Sydow Green.

"Legumele de iarna pe care se pune accent in dieta nordica sunt adesea destul de accesibile: de exemplu, napi, varza si broccoli".

2. Legumele si fructele congelate

"Legumele congelate si fructele de padure sunt o alegere excelenta, asigurati-va ca veti obtine un fel demancare fara nimic adaugat.

3. Consumul de peste conservat

Incercaţi peste conservat. Somonul, heringul, macrou si sardinele sunt alegeri grozave! Acestea va vor oferi o grasime sanatoasa de acizi grasi omega 3 de care aveti nevoie si sunt si la pret accesibil. Pestele inghetat este o alegere excelenta.

viewscnt

Din aceeași categorie