Cu 50% mai multe femei sufera in ziua de azi de depresie dupa nastere. Facebook joaca un rol important

Cu 50% mai multe femei sufera in ziua de azi de depresie dupa nastere. Facebook joaca un rol important

Problemele de ordin mental in timpul si dupa sarcina au crescut cu pana la 50% in ultimele generatii, arata un studiu citat de Daily Mail.

Presiunea sociala pe care viata moderna a amplificat-o in ultimele generatii duce la probleme de sanatate mentala pentru tinerele mamici. Stresul cronic, lipsa de somn, stil de viata sedentar, toate acestea sunt factori care contribuie la depresia legata de sarcina.

Site-urile de socializare joaca si ele un rol important si accentueaza sentimentul de izolare sociala si deprimare pe care il resimte o tanara mamica.

Femeile din generatia Millenial au un risc de depresie cu 51% mai mare decat il aveau mamele lor atunci cand erau gravide. Social media si viata moderna au dus procentele de persoane ce sufera de depresie la cote alarmante, sustin specialistii de la Universitatea Bristol.

Studiul efectuat a fost unul amplu, pe 2390 de tinere mamici cu varste intre 19 si 24 de ani. Studiul initial a fost efectuat intre anii 1990 si 1992, iar el a fost repetat de curand pe 180 dintre fetele care s-a nascut in studiul precedent. Noua cercetare a avut loc intre anii 2012 si 2016.

Cercetatorii au depistat rate de depresie si anxietate in crestere cu 17 pana la 25%.

Printre informatiile foarte interesante care releva din acest studiu ar fi si faptul ca spre deosebire de anii 90, in aceasta perioada numarul mamelor care aleg sa lucreze in timpul sarcinii dar si imediat dupa este cu mult mai mare. Simptomele depresiei sunt accentuate de stresul cronic de la munca, contractele mai putin flexibile ca in trecut, presiunea locului de munca.

Femeile gasesc mai dificil echilibrul intre viata de familie si cea profesionala.

O alta informatie importanta descoperita de cercetatori este cea conform careia o femeie gravida a carei mama a suferit de depresie in timpul sarcinii, are risc de pana la trei ori mai mare sa sufere si ea la randul ei de depresie.

In concluzie, studiul mentioneaza ca depresia are efecte foarte importante asupra mamei dar si asupra copilului, ambii fiind afectati. Depresia in general, la toata populatia, este in crestere, motiv pentru care si numarul de mame cu depresie a crescut de la o generatie la alta, insa in acest moment sunt cu 50% mai multe mame care sufera decat la genereatia precedenta.

viewscnt

Din aceeași categorie