De ce clipim atunci cand se aude un zgomot puternic. Raspunsul cercetatorilor

De ce clipim atunci cand se aude un zgomot puternic. Raspunsul cercetatorilor

Reactia instinctiva pe care o avem atunci cand se aude un zgomot puternica este sa clipim. Acest obicei se numeste reflex de clipire acustic si este incontrolabil de catre noi.

Viteza de reactie este de a 100 parte dintr-o secunda. In mod instinctiv clipim atunci cand auzim un zgomot puternic, reactia e atat de rapida incat noi nu apucam voluntar sa transmitem un semnal la creier pentru a clipi.

Corpul uman a dezvoltat acest reflex de clipire la zgomote puternice pentru ca ochii sunt atat de folositori dar si vulnerabili. Astfel, prin clipirea la zgomote puternice, corpul nu face altceva decat sa-si protejeze una dintre cele mai importante unelte.

Acest reflex nu are loc doar la zgomote puternice ci si la atungerea de un obiect nefamiliar de exemplu.

Un alt mod in care se manifesta acest reflex este atunci cand avem brusc o lumina puternica in ochi. De data asta situatia e putin diferita, reflexul este mai incet si suntem constienti de el. Este tot un reflex de aparare pentru ca lumina puternica ne poate afecta si diminua vederea, de aceea nu este bine sa privim direct catre soare.

Aceste tipuri de reflexe nu sunt singulare in corpul uman si nu se manifesta doar la nivelul ochilor. Atunci cand auzim un zgomot puternic sau atingem ceva neasteptat, muschii mandibulei, gatului, dar si ai picioarelor se incordeaza si elibereaza hormonul numit adrenalina. Acest lucru ne face alerti, cu simturile mai ascutite, pregatiti sa infruntam sau sa raspundem unei amenintari, sau sa ne protejam de ea.

Adrenalina face ca inima sa bata mult mai repede, lucru pe care uneori chiar putem sa-l simtim. Atat oamenii cat si animalele au aceste reflexe care ne ajuta sa ne protejam de pericole.

viewscnt

Din aceeași categorie