Inca mai avem ursi in libertate. Stop indiferentei!

Inca mai avem ursi in libertate. Stop indiferentei!

Avem cei mai mulţi urşi bruni din toată Europa. Ne mândrim când auzim că unii europeni ştiu cum arată ursul numai din cărţile de poveşti. Dar chiar şi aşa, în fiecare an, în ţara noastră, zeci de pui de urs rămân orfani. Şi asta pentru că interesul pentru vânătoare dictează, iar braconajul se pedepseşte de multe ori în teorie. În paralel cu braconajul, mergem şi cu defrişările ilegale. Şi aşa se face că sunt tot mai mulţi urşi gunoieri, care ne pun viaţa în pericol. Ce fac autorităţile? Îi împuşcă, iar dacă scapă, bietele animale ajung să îndure teroarea la circuri. E timpul să punem bazele unei poliţii a animalelor care să funcţioneze cu adevărat. Spune Stop Indiferenţei!

Se joacă şi se bucură unul de prezenţa celuilalt. Dar cu siguranţă ar fi fost mai fericiţi dacă în preajmă erau şi mamele lor. Însă, ursoaicele fie au fost ucise de braconieri şi vânători, fie şi-au părăsit bârlogul şi şi-au abandonat puii de frica pădurarilor.

Sunt imagini din orfelinatul de urşi din Munţii Hăşmaş. Mai exact, este o pădure protejată şi supravegheată, care se întinde pe o suprafaţă de douăzeci de hectare. Iar principiul după care funcţionează acest orfelinat pentru urşi… este… interacţiunea minimă cu omul.

Orfelinatul, numit şi Centrul pentru Reabilitarea Urşilor Orfani, este singurul de acest gen din Europa şi a fost înfiinţat în urmă ce zece ani de Leonardo Bereczky, un om pasionat de specia emblematică a ţării noastre.

Mai mult, ei sunt monitorizaţi permanent. Şi când se află în centru, timp de doi ani, şi după ce sunt eliberaţi în mediul lor natural.

Până acum, au fost salvaţi peste o sută de pui de urs. Dacă vreţi să vă implicaţi în acest proiect, puteţi adopta la distanţă un ursuleţ cu numai cinci dolari pe lună. Costurile totale pentru un pui de urs se ridică anual la 6.000 de dolari, dintre care 4.000 reprezintă numai hrana.

În România trăieşte aproape 40% din întreaga populaţie de urs brun de pe continentul european. În state precum Cehia, Ungaria, Germania sau Belgia nu mai există niciun urs. Prezenţa ursului în pădurile noastre este dovada vie a unui mediu natural, sănătos şi nealterat. Însă, din păcate, braconajul este în floare. Şi asta pentru că valoarea trofeeelor de urs este cuprinsă între 4.000 şi 15.000 de euro per exemplar. Potrivit legii în vigoare, în ţara noastră, braconajul se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani sau cu amendă de la 5.000 la 25.000 de lei. Dar, de prea puţine ori, braconierii sunt pedepsiţi.

VEZI MAI MULTE AICI

viewscnt

Din aceeași categorie