Legatura incredibila dintre ochelarii de soare si cancerul de piele!

Legatura incredibila dintre ochelarii de soare si cancerul de piele!

Cei mai multi oameni cunosc pericolele pe care le prezinta soarele pentru pielea noastra, iar factorul de protectie este absolut necesar. Sunt sanse mari, insa, sa pierdem o zona importanta de pe fata – pielea din jurul ochilor.

Doar in Marea Britanie s-a inregistrat o crestere a cazurilor de cancer de piele, multe din ele localizate la pleoape. Aceasta zona si cea de jur imprejurul pleoapei sunt mai sensibile, caci pielea este mai subtire si de multe ori lipsita de protectie solara.

Pe langa faptul ca in aceasta zona nu reusim sa o acoperim cum trebuie cu crema cu factor de protectie, de cele mai multe ori nu alegem ochelarii de soare potriviti. Radiatiile UV ale soarelui pot deteriora ochii, provocand chiar arsuri la suprafata lui, ceea ce poate contribui la dezvoltarea cataractei pe termen lung.

De exemplu, Tricia Griffin nu a pus prea mare pret pe riscuri pana ce nu a dezvoltat ea insasi cancer de piele la pleoape. Ea a observat mai intai o bucata alba pe pleoapa in timp ce isi facea machiajul acum 2 ani.

In varsta de 65 de ani, Tricia a crezut ca este vorba de un semn de imbatranire, dupa cum a marturisit profesoara pensionara din Barnet, nordul Londrei. Aceasta nu a inteles ca poate fi vorba despre un cancer, pana ce nu a vizitat o verisoara ce tocmai se operase la pleoapa de cancer de piele.

Tricia a marturisit ca toata viata a observat atent schimbarea alunitelor, insa nu si-a inchipuit ca zona din jurul ochilor poate fi asa predispusa la cancer.

Femeia a mers direct la medic, unde a fost diagnosticata cu carcinom bazocelular pe pleoapa. Acestea sunt cele mai frecvente la acest tip de cancer si afecteaza stratul mai profund al pielii. Ele se raspandesc rar in alte parti ale corpului, dar pot afecta structurile din apropiere, cum este conducta lacrimala sau mecanismul de deschidere a ochiului.

Aproximativ 13.600 de cazuri de cancer de pleoape sunt diagnosticate annual in Marea Britanie, reprezentand cam 10% din cancerele de piele non-maligne din tara.

Cea de-a doua forma cea mai comuna de cancer de piele al pleoapelor este carcinomul cu celule scuamoase, ce afecteaza straturile exterioare ale pielii.

Aceste doua forme reprezinta 95% din cazurile de cancer de piele, melanomul malign, un cancer de piele agresiv care se extinde si la alte organe este mai rar la nivelul pleoapelor.

Aceste doua forme de cancer la pleoape pot incepe cu cosuri mici sau umflaturi carnoase, unele pot creste, sangera si crusta, dupa cum explica chirurgul oftalmolog de la Moorfields Eye Hospital, Londra, doctor Raj Das-Bhaumik. In plus, pielea se poate dezvolta si se poate ingrosa in ulcere ce nu se vindeca.

Alte modificari ce pot aparea sunt roseata si inflamatia pleoapelor, pierderea inexplicabila a genelor, genele devin albe, cauzate de faptul ca celulele pigmentare sunt afectate de cancer.

In dezvoltarea acestor tipuri de cancer, expunerea la soare joaca un rol important. Dr. Howard Stevens, dermatolog la Spitalul Royal Free Hospital a afirmat ca specialistii se confrunta cu un numar destul de mare de persoane cu cancer de piele, inclusiv cele de pleoapa, in special la varstanicii care s-au expus un numar indelungat de ani la soare fara protectie. Astfel, efectele expunerii la soare se vad abia acum, la oamenii care s-au expus decenii la rand fara sa se protejeze, din cauza lipsei de informare.

Mai mult, la fel ca si cancerul, o alta afectiune este fotokeratita, ce vine in urma deteriorarii UV, este un tip de arsura a corneei de la soare. Apare mai frecvent la oamenii care s-au expus mult timp in zone unde lumina solara se reflecta in apa sau zapada.

Aceasta afectiune provoaca inflamarea corneei si este extrem de dureroasa, putand sa se piarda vederea pe perioada temporara.

O alta afectiune provocata de soare se numeste pterygiu si se manifesta prin cresterea unei bucati de carne roz in zona pleoapelor si ochiului. Chiar daca nu sunt canceroase, aceste cresteri trebuie operate daca se modifica claritatea vederii.

Cataracta poate fi si ea accelerata de deteriorarea UV de la soare. Un studiu efectuat de Case Western University din Cleveland, Ohio din 2014 a sugerat ca lumina UV poate declansa daunele cauzate de radicalii liberi in ochi.

In Marea Britanie, majoritatea persoanelor de peste 65 de ani au probleme de vedere legate de cataracta, in fiecare an efectuandu-se circa 300.000 de operatii pentru eliminarea cataractei.

Pentru a va proteja de daunele razelor ultraviolete, specialistii recomanda sa se stea cat mai mult la umbra si sa se poarte palarii cu margini cat mai mari. Si de mare importanta – sa se poarte ochelari de soare pe durata expunerii la soare. Astfel, se protejeaza atat ochii, cat si piele din jurul acestora.

Ochelarii de soare ar trebui sa fie cat mai mari, sa nu lase razele de soare sa patrunda prin niciun unghi. Cele mai bune modele ar fi cele care acopera sprancenele si osul de sub ochi.

Emma Shields, de la Cancer Research UK sfatuieste ca ochelarii de soare sa aiba, de asemenea, o marca CE, ceea ce inseamna ca respecta standardele europene de siguranta si blocheaza toate razele UV de la soare. Daca se urmeaza aceasta regula, nu mai este nevoie si de protectie solara in jurul ochilor.

Ochelarii de soare fara protectie UV pot fi mai periculosi din cauza faptului ca lentilele intunecate pot lasa sa patrunda mai multe raze nocive.

Cancerul de pleoape poate fi diagnosticat printr-o biopsie, tumoarea fiind de obicei indepartata prin interventie chirurgicala. Cea mai eficienta operatie pentru carcinoamele la pleoape este chirurgia micrografica Mohs. Aceasta metoda are o rata de vindecare de 98%, eliminand cancerul in straturi e ceapa.

viewscnt

Din aceeași categorie