Obiceiuri nesanatoase. 7 lucruri care ne seaca de energie!

Obiceiuri nesanatoase. 7 lucruri care ne seaca de energie!

In corpul uman exista un permanent flux de energie, mereu in legatura cu mediul inconjurator. Exista persoane, dar si emotii sau actiuni care ne seaca efectiv de aceasta energie. Alteori, ne simtim atat de bine in compania unei persoane sau daca am terminat un proiect, ori am iesit la iarba verde.

Din pacate, traim in secolul vitezei, iar haosul pune adesea stapanire pe viata noastra si nu mai reusim sa ne descurcam cu cele 24 de ore. Asa se face ca acordam prea putin timp familiei, nu ne odihnim suficient, nu avem timp pentru noi, pierdem ore in fata laptopului si ne privam de acele lucruri care ne fac placere. Iata de ce ar trebui sa tineti cont din acesta clipa pentru a va mentine un tonus bun si o stare de bine:

Organizarea activitatilor

In viata aceasta, si asa destul de scurta, avem nevoie de pauza, dar si de acel buton de ‘’play’’. Obsinuiti, din pacate, sa facem totul pe fuga, luam micul dejun in graba, ajungem pe ultima suta de metri la evenimente importante, vorbim cu prietenii lacunar pe what’s up, iar exemplele sunt multe. In viata noastra se instaleaza graba, calmul si lucrurile facute pe indelete parca nici nu mai exista. Specialistii spun, insa, ca atunci cand facem un lucru pe repede inainte riscam sa ne ‘’viziteze’’ esecul. Iar aste e simplu de explicat: graba aduce neatentia, iar neatentia duce la neimplicarea noastra 100%, asa ca acel lucru va fi doar pe jumatate facut bine. De aici este un pas pana la enervare, certuri, concedieri si despratiri mai ceva ca in filmele americane. Solutia: o lista cu un numar limitat de activitati pe care sa le duceti la capat in 24 de ore.

Alimentatia

,,Inca un pic’’, ‘’sa termin email-ul’’, ‘’imediat dupa ce verific proiectul’’ sunt jumatati de propozitii pe care le folosim mereu, noi cu noi, atunci cand vine ora mesei. Ca europeni nu prea punem accentul pe ritualul mesei, in timp ce asiaticii au facut un cult din modalitatea in care respecta orele de masa. Prea ocupati, mereu pe fuga, cu deadline-uri 1000, scapam din vedere tocmai lucrul care ne furnizeaza energie ca sa fim ocupati. Si ca totul sa fie ‘’perfect’’, la final de zi incarcam stomacul cu alimente greoaie, cat pentru o zi intreaga. Asa digestia devine lenta, iar ultima picatura de energie avuta se duce catre procesul de digestie.

Oamenii toxici

Aveti in jurul vostru persoane care doar stiu sa se planga mereu? Sau, ati intalnit vreodata oameni in compania carora va simtiti epuizati fizic si psihic? Ei bine, acestia sunt oamenii toxici de care, intr-un fel sau altul, ar fi bine sa scapati. Acestia stiu doar un singur lucru, fie si inconstient, sa va scurga de energie. Daca regasiti ‘’modelul’’si in cele mai dragi persoane puteti invata impreuna cum sa traiti in echilibru cu propria persoana. Cursurile de yoga, mindfulness va pot ajuta in aceasta directie.

Iertarea

Usor in teorie, greu in practica! Stim, dar ganditi-va ca peste un ceas omul pe care sunteti suparat nu va mai fi, sau, nu veti mai fi dumneavostra. Chiar daca nu merita si aveti dreptate, ura nu aduce nimic bun. Doar otrava in sufletul voastru si o viata gri, anosta, fara sens. In schimb iertarea aduce linistea si lumina si merita s ale simtim din plin in fiecare clipa.

Invidia si nemultumirea

Invidia si nemultumirea, 2 sentimente ce se cuibaresc in inima si sufletul nostru pe nesimtite si care ne fac viata un calvar. Inca din gradinita suntem in competitie cu altii, iar atunci cand nu obtinem ce vrem apare invidia, indirect si nemultumirea ca noi nu avem, dar celalalt are. In fiecare zi suntem nemultumiti de ceea ce ni se intampla, de ceea ce avem in viata noastra si ne risipim energia. Oare nu ar fi mai bine sa ne nu ne mai preocupe viata celorlalti si sa ne canalizam energia acolo unde trebuie?

Prea multe responsabilitati

Stiti zilele acelea de la inceput in care ne doream sa aratam ce stim si ca ne putem descurca cu 100 de sarcini deodata? Starea poate persista si atunci cand capatam experienta. Lucram prea mult, ne luam cate doua joburi, ne implicam in proiecte extra sau incheiem colaborari. Asa apar iritabilitatea, oboseala, anxietatea, angoasele, iar performantele noastre nu vor fi notabile. Ceea ce duce, inevitabil, la frustrare, daca nu invatam sa spunem nu, atunci cand nu putem!

Fara vacanta

Sa stiti ca se poate muri din epuizare! Lucrand 24/24 nu permitem corpului sa se reface, are nevoie de un restart, la fel ca orice aparat folosit la maximum. Cel putin o ora pe zi faceti ce va place: mergeti in parc, invitati o prietena la cafea, dati muzica tare, iar o data pe saptamana evadati din oras. Este necesar sa reincarcati bateriile!

viewscnt

Din aceeași categorie