Cu greu rezistam tentatiei de a manca ,,ceva bun’’, iar dulciurile rafinate din comert nu sunt solutia tocmai buna pentru sanatatea noastra. Asa ca, cel mai bine ar fi sa pregatiti chiar voi bunatati fara zahar, o alternativa sanatoasa care nu va scapa de kilogramele in plus, daca mancati in exces, dar care, sigur, are grija de organismul vostru. O alternativa delicioasa pentru cei mici si un mod placut de a petrece timp in bucatarie, chiar si la 40 de grade Celsius.
Iata propunerile noastre:
Inghetata de casa de banane
4 portii
Cine nu iubeste inghetata? Caldura a venit asa ca ne ramane decat sa ne dam frau liber imaginatiei si sa alegem combinatiile care ne incanta papilele gustative. Noi ne-am oprit la cea cu banane:
INGREDIENTE:
4 banane bine coapte ( daca nu va plac bananele acestea pot fi inlocuite cu zmeura, caise, afine, capsune si orice alt fruct preferat)
2 linguri de lapte
2 linguri unt de arahide (sau miere, sirop de artar, crema de ciocolata cu peste 70% cacao)
MOD DE PREPARARE
Bananele se curate de coaja si se taie in bucati mici pe care le veti pune la congelator pentru aproximativ 1-2 ore.
Dupa ce au inghetat, bananele se dau in blender, pana devin un piure dens. Acum este momentul untului de arahide si celor 2 linguri de lapte. Daca vi se pare prea dulce untul de arahide il puteti inlocui cu sirop de artar, miere, melasa sau cateva curmale strivite.
Inghetata este gata, ea poate fi servita ca atare, sau, mai poate fi lasata in congelator pentru cateva ore.
Clatite americane – Pancakes
2 portii
Clatitele sunt desertul favorit, nelipsit de la micul dejun si oricand aveti pofta de un dulce rapid. Dar stiati ca ele pot fi facute si fara faina, ori zahar?
INGREDIENTE:
2 oua
1 banana
fulgi de ovaz ( optional)
mirodenii – esenta vanilie, scortisoara
fructe pentru decor
MOD DE PREPARARE
Banana se zdrobeste cu furculita sau cu blender-ul, peste care se adauga cele doua oua si mirodeniile daca se doreste.
Intr-o tigaie antiaderenta se toarna compozitia de clatite obtinuta in discuri de cate 6 centimetri
Se prajesc clatitele pe ambele parti cate 2 minute, iar pentru a nu se lipi se poate unge tigaia cu putin ulei de cocos.
Daca vreti sa va impresionati iubitul, musafirii sau prietenii puteti decora clatitele cu cateva fructe de padure.
Tort de ciocolata
O, da! Se poate sa va incantati musafirii cu un tort extraordinar, cu cea mai aromata crema de ciocolata si zmeura delicioasa, care sa le inunde papilele gustative. Aceasta reteta e doar o joaca de copil. Sa trecm la fapte!
INGREDIENTE:
Blat
360 de grame de alune de padure ori nuci
60 de grame de cacao raw
un varf de lingurita de sare
170 de grame de curmale fara samburi
Crema
60 de grame de curmale fara samburi
60 de mililitri de sirop de agave
120 de grame de avocado
30 de grame de cacao raw
Pentru ornat si umplut
120 de grame de zmeura
120 de grame alte fructe de padure
MOD DE PREPARARE
Pregatirea blatului: Alunele sau nuca se mixeaza intr-un blender cu sarea si cacaoa. Se adauga curmalele si amestecam pana obtinem o compozitie lipicioasa. Se imparte in doua parti egale pe care le invelim in folie de plastic si punem in frigider.
Pregatirea cremei: Se amesteca curmulalele cu siropul de agave sau miere, la care adaugam cacaoa.
Pentru a asambla tortul nostru vom avea nevoie de o forma rotunda cu diametrul de 14 centimetri. Vom tapeta vasul cu folie alimentara si vom intinde uniform una din cele doua bucati de blat peste care vom adauga o parte din crema si zmeura sau fructe de padure.Adaugam si cel de-al doilea blat pe care il ornam cu crema ramasa si adaugam pentru decor fructele ramase.
Sa aveti pofta!