Un sfert dintre români nu au bani de mâncare, dar aruncă cantităţi industriale de alimente la gunoi

Un sfert dintre români nu au bani de mâncare, dar aruncă cantităţi industriale de alimente la gunoi

Un sfert dintre români nu au bani de mâncare. În acelaşi timp, România se numără printre ţările care aruncă cantităţi industriale de alimente la gunoi. Un paradox din care rezultă alt paradox. Autorităţile au adoptat în toamna anului trecut o lege privind diminuarea risipei alimentare. Este, însă, mult prea greu de aplicat. Iar în loc să fie modificată, aleşii au decis să o suspende. Deputaţii din cadrul Comisiei de Agricultură au avizat astăzi favorabil ordonanţa care suspendă legea privind reducerea risipei alimentare. Urmează votul final în plenul Camerei inferioare a Parlamentului.

Legea diminuării risipei alimentare a fost adoptată în octombrie anul trecut. După puţin timp de la adoptare şi promulgare s-a constatat că nu poate fi aplicată. Nu era clară, iar normele de aplicare lipseau şi ele. Drept urmare, s-a redactat o ordonanţă cu rolul de a suspenda această lege. Ordonanţa a fost aprobată în urmă cu câteva săptămâni de Senat, iar astăzi a primit aviz favorabil şi din partea Comisiei de Agricultură din cadrul Camerei Deputaţilor.

Legea diminuării risipei alimentare nu se poate pune în practică din mai multe motive:

De asemenea, legea nu indică clar prin ce metode lanţurile de magazine şi asociaţiile pot dona alimentele în prag de expirare.

Aşa că, cel puţin pentru moment, vorbim despre o lege de reducere a risipei alimentare numai la nivel de iniţiativă. Asta, în contextul în care unul din patru români trăieşte la limita sărăciei şi are probleme în a-şi asigura hrana, iar din ce în ce mai mulţi aruncă tot mai multă mâncare la gunoi.

Statisticile arată că în special tinerii sunt cei care renunţă cu uşurinţă la bucate.

Ordonanţa ce prevede suspendarea legii privind diminuarea risipei alimentare va fi supusă votului final în plenul Camerei Deputaţilor în următoarele săptămâni.

VEZI MAI MULTE DETALII AICI

viewscnt

Din aceeași categorie