FoodPro Preloader

Vinurile si branzeturile. 6 sfaturi de care sa tineti cont daca vreti sa impresionati musafirii

Ce vinuri se fac potrivesc tipurilor de branzeturi? Daca nu stiti ce ‘’perechi’’uimitoare sa creati ca sa va impresionati musafirii, venim in ajutor cu 6 sfaturi utile. Sa aruncam o privire asupra unor astfel de alimente clasice, astfel incat la urmatoarea cina sa nu aveti nicio indoiala ce sa alegeti.

Sfat 1: Vinurile si branzeturile cu aceeasi intensitate

Stim, gusturile nu se discuta si fiecare este liber sa faca ce asocieri agreeaza. Insa, specialistii sugereaza ca o branza Gruyere ar fi desavarsita langa un Cabernet, dar perfect echilibrata de un Pinot Noir.

Ca o regula generala:

Vinurile cu peste 14,5% alcool sunt mai intense si au un gust mai bun cu branzeturi mai aromate.

Vinurile sub 12% sunt mai putin intense si se potrivesc cu mai multe branzeturi delicate.

Sfat 2: Vinurile rosii acompaniate de branzeturile maturate

Pe masura ce branza imbatraneste si pierde continutul de apa, devine mai bogata in aroma si grasimi. Aceste doua atribute sunt ideale pentru potrivirea vinurilor rosii indraznete, deoarece continutul de grasimi din branza contracareaza taninurile din vin. Pentru cele mai bune rezultate, selectati branzeturi maturate cel putin un an, inclusive soiurile Cheddar, Gruyère, Manchego, Gouda, Provolone sau Parmigiano-Reggiano si Grana Padano.

Sfat 3: Combinati branzeturi sarate si proaspete cu vinuri dulci

Muscat, vinul de recolta tarzie si vinul de Porto se potrivesc de minune cu branzeturile proaspete ( telemea de vaca), cu cele sarate (Feta), dar si cu branza cu mucegai (Roquefort, Gorgonzola) . De ce? Dulceata vinului ajuta la echilibrare si da impresia ca este mai cremoasa. Aroma branzei va echilibra si gustul dulceag al vinului.

Sfat 4: Vinurile spumante perfecte alaturi de toate branzeturile. Vinurile albe tinere merg langa branzeturi cremoase

Vinurile spumante au o aciditate si o carbonare ridicata, care ofera un efect de curatare a boltei palatine de branzeturile cremoase si lipicioase, cum ar fi Brie, Muenster, Camembert, Cremont sau Époisses de Bourgogne. De asemenea se potrivesc de minune cu branza de capra.

Sfat 5: Vinurile si branzeturile din aceeasi regiune

De cele mai multe ori, veti face bine sa aveti incredere in traditiile locale si sa imbinaui vinurile si branzeturile din aceeasi regiune. Cateva exemple marete includ: Sauvignon Blanc cu branza de capra (Valea Loirei, Franta), Chardonnay cu Époisses de Bourgogne (Burgundia, Franta) si Garnacha cu Manchego (Spania).

Sfat 6: Branza ferma, alegerea ideala in caz de dubii

Puneti la masa mai multe tipuri de vinuri, dar nu stiti care este branza care va merge cu aromele diferite? Cea mai populara alegere este branza ferma, cu un continut ridicat de grasimi. Ea va contrabalansa taninurile vinurilor rosii, dar va avea suficienta delicatete sa complimenteze un vin alb. Brazna Gruyere, Emmental sau Goda sunt ideale.

Comentarii

ADAUGA COMENTARIU