4 din 10 oameni sufera de anxietate. Care sunt motivele si cum sa ne ferim

4 din 10 oameni sufera de anxietate. Care sunt motivele si cum sa ne ferim

Un nou studiu ingrijorator arata ca 40% din populatie sufera de anxietate. Cu atat mai ingrijoratoare sunt cifrele cu cat numarul celor care sufera de anxietate a crescut cu 20% in doar ultimii 5 ani.

Traim intr-o lume foarte stresanta care ne face sa avem un nivel de anxietate tot mai ridicat. Tot mai mult angajati se declara stresati si cu simptome de anxietate si chiar depresie. Unul din 6 copii trece prin stari de anxietate pana la varsta maturitatii.

Anxietatea nu discrimineaza si nu tine cont de nimic, drept dovada exista oameni care sufera din toate paturile sociale, inclusiv o multime de celebritati cum ar fi actrita Claire Foy din serialul The Crown sau modelul Gisele Bundchen sau chiar Lady Gaga.

Studiul citat de Daily Mail scoate la iveala faptul ca nu mai putin de 57% dintre cei care sufera de anxietate o fac avand ingrijorari fata de starea lor de sanatate, 36% dintre acestia au probleme cu somnul. 54% dintre oameni sunt ingrijorati cand vine vorba despre bani, despre imbatranire, despre evolutia in cariera si mai ales de aspectul fizic.

Va prezentam in continuare 5 dintre cele mai frecvente motive de anxietate, dupa cum au reiesit ele din studiu.

1 Telefoanele mobile inteligente

Cu toate ca au o multime de beneficii, intr-adevar telefoanele mobile inteligente au devenit o problema pentru sanatatea noastra. Zecile si chiar sutele de aplicatii pe care le folosim ne fac sa fim intr-o stare de ‘alerta’ non-stop, ramanad cu foarte putin timp in care ne deconectam de la tot si ne dedicam atentia unei alte persoane care se afla langa noi.

2 Traim ‘vieti duble’

Un alt motiv de anxietate este ‘viata dubla’ pe care ne chinuim sa o traim fiecare din noi. Mai exact, aparentele. Fie ca e vorba de social media unde fiecare incearca sa para altceva decat ceea ce este, dar acelasi lucru se intampla si la munca sau in alte contexte sociale unde incercam sa satisfacem anumite asteptari ale celor din jur.

Aceasta presiune se revansa la un moment dat, iar cei care nu isi pot manageria anxietatea prea bine incep sa aiba diferite comportamente precum consumul excesiv de alcool, chiar droguri, mancatul de stres, sex in afara relatiei.

3 Doctor Google

O alta problema a tehnologiei de care ne bucuram in ziua de astazi: doctor Google. Ne-am obisnuit ca pentru orice problema de sanatate sa consultam Google, ceea ce nu e neaparat un lucru rau, insa informatiile eronate de acolo ne induc un stres suplimentar care ne face mai mult rau decat bine.

4 Aspectul fizic

In ziua de astazi o treime dintre oamenii care sufera de anxietate o fac si din cauza aspectului fizic. Am devenit prea preocupati de felul in care aratam, pentru ca intreaga societate are asteptari foarte mari.

Daca site-urile de social media precum Instagram si Facebook iti cresc acest nivel de anxietate, cel mai bine ar fi sa incerci sa te deconectezi pentru o perioada de timp.

5 Presiunea de dupa varsta de 20 de ani

Un studiu care a interogat un grup mare de persoane cu varste intre 18 si 75 de ani concluzioneaza ca nivelul anxietatii creste dupa varsta de 22 de ani si atinge un varf la 32 de ani. Principalele motive de anxietate in aceasta perioada tin de grupul de prieteni potrivit, nevoia de apartenenta.

viewscnt

Din aceeași categorie