Finalele mult aşteptatului Campionat Mondial de Esports vor avea loc anul acesta la Iaşi între 24 august şi 3 septembrie, iar medaliile campionilor fiecărei competiţii vor fi oferite, în premieră pentru universul esports, în forma unor NFT-uri.
Pentru fiecare dintre cele 7 jocuri ale Campionatului Mondial de Esports, Dota 2, Tekken, CS:GO, CS:GO Female, eFootball 2023, PUBG şi Mobile Legends Bang Bang, un personaj din istoria României va fi ilustrat în stilul fiecărui joc şi va fi animat cu mişcările unor sportivi sau actori români celebri. 700 de jucători din peste 120 de ţări se vor lupta pentru titlurile de campioni mondiali al jocurilor din competiţie şi pentru medaliile inedite ce vorbesc despre curajul şi performanţele unor figuri istorice din România, din trecut şi prezent.
Personajele din istoria României şi actorii şi sportivii care au realizat mişcările pentru fiecare personaj sunt: pentru jocul Tekken, boxerul Gogea Mitu, deţinătorul recordului mondial pentru cel mai înalt boxer, a fost interpretat de luptătorul Cătălin Moroşanu; pentru jocul Dota 2, Pelaghia Roşu, luptătoare paşoptistă din Transilvania, a fost animată cu mişcările Narcisei Lecuşanu, medaliată cu argint la Campionatul Mondial de Handbal; pentru jocul Mobile Legends Bang Bang, Peneş Curcanul, erou al Războiului de Independenţă din 1877, a fost interpretat de campioana olimpică la spadă, Simona Gherman; pentru jocul CS:GO, Eugen Alimănescu, celebru şi controversat poliţist român, a fost imortalizat cu mişcările actorului Alec Secăreanu, cunoscut pentru rolul din serialul Spy/Master; pentru competiţia de CS:GO dedicată fetelor, Ana Cumpănaş, cunoscută pentru că a ajutat FBI-ul să-l prindă pe gangsterul John Dillinger, a fost interpretată de actriţa şi dansatoarea Judith State; pentru jocul eFootbal 2023, Adalbert Deşu, cel mai rapid marcator al unui gol la primul campionat mondial de fotbal din istorie, a fost imortalizat cu ajutorul mişcărilor fotbalistei Teodora Meluţă; pentru jocul PUBG, Amilcar Săndulescu, orfanul ce a fost desemnat să aleagă sicriul cu osemintele ostaşului necunoscut, a fost interpretat de copilul Mario Lăpău.
Fiecare medalie este un obiect de artă digitală meticulos conceput, care înglobează estetica jocului, o parte din istoria României şi referinţa la sportivi şi actori români contemporani. Acest amestec surprinde ceva mai valoros decât aurul: întruchipează autenticitatea, unicitatea şi mixul dintre universul digital şi cel fizic.
De la forţa staturii impunătoare a lui Gogea Mitu animată cu mişcările luptătorului Cătălin Moroşanu pentru Tekken, la anvergura de personaj legendar a Pelaghiei Roşu amplificată de agilitatea Narcisei Lecuşanu pentru Dota 2, fiecare medalie spune o poveste impresionantă. Fie că este vorba de personaje bine cunoscute, precum Peneş Curcanul, animat de salturile Simonei Gherman pentru Mobile Legends Bang Bang sau de luminile şi umbrele din povestea Anei Cumpănaş aduse în prim plan de mişcările actriţei Judith State pentru CS:GO Female, fiecare medalie simbolizează spiritul neînfricat al competitorilor.
„Acest proiect este un model al colaborării, aducând împreună designeri, sportivi şi actori pentru a crea aceste medalii unice pentru cea de-a 15 ediţie a Campionatului Mondial de Esports. Medaliile propuse în această formă dau posibilitatea pasionaţilor de jocuri electronice competitive ca, pe lângă călătoria lor în lumea digitală, să navigheze şi prin istoria României cunoscând forţa, curajul, devotamentul, dar şi poveştile triste, apăsătoare sau terifiante ale unor personalităţi mai puţin cunoscute din istoria ţării,” a precizat Dan Radu Mihai, cofondator Mocapart, prima galerie de artă NFT care pune în evidenţă unicitatea mişcării corpului uman.
Detaliile fiecărui premiu de la Campionatul Mondial de Esports:
The Giant – Tekken
The Giant este o reprezentare fictivă a lui Gogea Mitu, animată cu mişcările lui Cătălin Moroşanu. Premiul competiţiei de Tekken este reprezentat de ”The Giant” (Uriaşul). Acesta este o înfăţişare profundă a complexităţilor şi tragediilor istoriei umane, un simbol al puterii brute şi al compasiunii. Premiul este inspirat de către Gogea Mitu, un boxer profesionist român născut în 1909 ce a câştigat faima mondială datorită staturii sale enorme, Guinness Book of World Records listând-ul drept cel mai înalt boxer profesionist din toate timpurile. Personalitatea ce a dat viaţă premiului prin mişcările sale este luptătorul Cătălin Moroşanu, ce adaugă autenticitate şi carismă personajului, procesul de captare a mişcărilor fiind unul precis din punct de vedere tehnic dar şi convingător din punct de vedere artistic. Toate acestea i se datorează creatoarei personajului, Anei Ştefania Andronic, absolventă a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.
The Amazon – Dota 2
The Amazon este o reprezentare fictivă a Pelaghiei Roşu, animată cu mişcările Narcisei Lecuşanu. Premiul competiţiei de Dota 2 este reprezentat de ”The Amazon”. Inspirat de către Pelaghia Roşu (1800-1870), curajoasă româncă din Mărişel, Cluj ce a condus femeile satului cu scopul de a-şi apăra pământul în timpul Revoluţiei din Transilvania (1848-1849). Pelaghia a fost profesoară şi este amintită ca un simbol al vitejiei şi rezistenţei, tot ce reprezintă şi premiul ”The Amazon”. Personajul prinde viaţă prin mişcările Narcisei Lecuşanu, jucătoare de handbal ce a câştigat medalia de argint la Campionatul Mondial de Handbal feminin din 2005. Crearea The Amazon i se datorează designerului timişorean Ioan Peia.
The Soldier – Mobile Legends
The Soldier este o reprezentare fictivă a lui Peneş Curcanul, animată cu mişcările Sabinei Gherman. Premiul competiţiei de Mobile Legends Bang Bang este reprezentat de ”The Soldier” (Soldatul). Personajul arată diferenţa dintre eroismul istoric şi jocurile video moderne. Inspirat de către Peneş Curcanul, pe numele său adevărat Constantin Ţurcanu, a fost o renumită figură militară română. Celebrat pentru curajul şi loialitatea de care a dat dovadă în Războiul de Independenţă din România, Peneş a fost imortalizat într-o poezie ce a dăinuit în literatura şcolară timp de multe generaţii. Premiul redă atât spiritul său eroic, dar şi virtuţile sale. Simona Gherman, multiplă campioană la scrimă ale cărei realizări au ridicat ştacheta sportului în România, culminând cu aurul olimpic în întrecerea pe echipe, la Rio de Janeiro în 2016, a conturat personajul ”The Soldier” prin mişcările sale precise. Ilustratorul şi animatorul Sergiu Lupşe, creatorul premiului, a adus o perspectivă unică personajului.
The Striker – eFootball 2023
The Striker este o reprezentare fictivă a lui Adalbert Deşu, animată cu mişcările Teodorei Meluţa. Premiul competiţiei eFootball 2023 este reprezentat de ”The Striker” (Atacantul). Premiul este inspirat de fotbalistul român Adalbert Deşu, cel care a marcat primul gol pentru România la Cupa Mondială FIFA din 1930, acest gol fiind şi cel mai rapid marcat, în primul minut al jocului. Personajul a fost creat cu un aer de reverenţă istorică alături de o notă de imaginaţie. ”The Striker” deţine mişcările Teodorei Meluţă, fotbalistă româncă ce ocupă postul de apărător pentru echipa naţională feminină şi care a fost declarată fotbalista anului de două ori. Toate acestea au prins contur cu ajutorul îndrumării lui Vlad Ştirbu, un tânăr student al Facultăţii de Arte Vizuale şi Design din Iaşi.
The Kid – PUBG Mobile
The Kid este o reprezentare fictivă a lui Amilcar Săndulescu, animată cu mişcările lui Mario Lapau. Premiul competiţiei de PUBG Mobile este reprezentat de ”The Kid” (Copilul). Premiul reprezintă călătoria fiecărui jucător de la anonimat la recunoaştere, întruchipează sacrificiile făcute, strategiile folosite şi provocările depăşite în căutarea victoriei. Personajul este reprezentarea fictivă a lui Amilcar Săndulescu, copilul ce a fost desemnat să aleagă sicriul cu osemintele ostaşului necunoscut, gest ce a simbolizat durerea colectivă a României şi reverenţa pentru eroii săi căzuţi. Animat de către mişcările lui Mario Lapau, un copil în vârstă de 12 ani din Bucureşti, premiul reprezintă împăcarea cu trecutul, căutarea sensului în prezent şi găsirea unei căi înainte. ”The Kid” a fost creat de către Bogdan Pop, un artist interdisciplinar cu o istorie în design grafic şi arte vizuale.
The Lady – CS:GO Female
The Lady este o reprezentare fictivă a Anei Cumpănaş, animată cu mişcările lui Judith State. Premiul competiţiei CS:GO Female este reprezentat de ”The Lady” (Doamna). Inspirat de Ana Cumpănaş, premiul exemplifică puterea pe care femeile au deţinut-o de-a lungul istoriei, indiferent dacă în anonimat, pe marele ecran sau în lumina reflectoarelor unei arene. Ana Cumpănaş, sau ”Femeia în roşu”, este bine cunoscută pentru rolul pe care aceasta l-a jucat în prinderea gangsterului John Dillinger în 1934. Personajul prinde viaţă în prezenţa mişcărilor lui Judith State, dansatoare profesionistă ce a obţinut burse şcolare pentru Broadway Dance Centre în New York şi ImpulsTanz, Vienna. Judith lucrează atât ca interpret, coregraf, cât şi ca actriţă. Toate acestea au fost conturate de către Daniela Crudu, un animator român 2D şi 3D cu un trecut în design conceptual, absolventă a Universităţii Naţionale de Teatru şi Film din Bucureşti.
The Enforcerer – CS:GO
The Enforcer este o reprezentare fictivă a lui Eugen Alimănescu, animată cu mişcările lui Alec Secăreanu. Premiul turneului final de CS:GO este reprezentat de ”The Enforcer”. Personajul se face remarcat nu doar pentru abilităţile sale şi sentimentul datoriei, dar şi pentru umbrele personalităţii sale. Fiecare glonţ pe care îl trage, fiecare ţintă pe care o elimină provine dintr-o dorinţă de a curăţa lumea de corupţie, iar acest lucru deschide de multe ori o cale spre o moralitate îndoielnică. Inspirat de către Eugen Alimănescu, comisar de poliţie ce a fost trimis pe frontul de est în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, premiul este un memento ce arată faptul că şi pe un tărâm digital, instictele umane ies la suprafaţă. Alimănescu este considerat una din sursele de inspiraţie pentru ”Comisarul Moldovan”, un personaj bine cunoscut în cinematografia românească. Mişcările personajului sunt realizate de către Alec Secăreanu, actor român ce a câştigat recunoaştere internaţională pentru rolul său în filmul ”God’s Own Country”. Călin Gherghevici, absolvent al Universităţii Naţionale de Teatru şi Film din Bucureşti, este desginerul ce a conturat ”The Enforcer”.
Detalii despre Campionatul Mondial de Esports se găsesc pe www.digitalthroneiasi.com.
Despre Mocapart
Mocapart este prima galerie de artă NFT care pune în evidenţă unicitatea mişcării corpului uman. Este un marketplace în care artişti grafici pot prezenta colecţii realizate cu dansatori, sportivi sau coregrafi, care pun în evidenţă spectacolul unic al mişcării. Situat la graniţa dintre pop art şi perfomance digital, Mocapart creează o punte între lumea digitală şi cea reală şi deschide noi căi pentru abordări artistice şi experienţe imersive. Mai multe detalii: www.mocapart.com.
Despre Digital Throne
Digital Throne este un festival de 10 zile (24 august - 3 septembrie), care lansează, la nivel internaţional, strategia Iaşiului de a deveni o capitală globală a sportului digital, artei, educaţiei şi divertismentului.
Ca parte a Digital Throne, Iasi2023 găzduieşte cea de-a 15-a ediţie a Campionatelor Mondiale de Esports.
Peste 700 de jucători din peste 120 de ţări vor concura pentru trofeul competiţiei într-un oraş care radiază o cultură unică şi o istorie bogată.
https://digitalthroneiasi.com/
Despre IESF
IESF este organismul care uneşte World Esports. Fondată în 2008 de nouă state membre, IESF este în prezent compusă din 130 de federaţii de pe cinci continente. IESF reuneşte toţi stakeholderii din esports pentru a realiza un ecosistem pentru dezvoltarea la nivel mondial a unei industrii de gaming sustenabile şi responsabile. Campionatul IESF WE este cel mai mare show multi-sport de sporturi electronice din lume. De asemenea, IESF organizează anual World Esports Summit, eveniment ce sprijină cel mai înalt standard de conducere a esports la nivel mondial.