Apartamente mai ieftine în Capitală

Apartamente mai ieftine în Capitală

Puterea de cumpărare în scădere a românilor duce la mutaţii pe piaţa rezidenţială. Pe fondul cererii mai mici de noi locuinţe, preţurile au început să dea înapoi. Trendul este cel mai vizibil in Capitală. Specialiştii spun că cele mari reduceri de preţ se vor resimţi în special pe segmentul apartamentelor vechi, construite înainte de 1977. O excepţie notabilă în peisaj o constituie Clujul. În oraşul de pe Someş preţul mediul al unui apartamentent de două camere a crescut cu aproximativ 10 mii de euro în ultimele 12 luni.

Dobânzile tot mai mari la creditele ipotecare fac din cumpărarea unei locuinţe o întreprindere tot mai riscantă. Mulţi aleg să amâne achiziţia. Iar acest comportament se vede în preţ.

Specialiştii confirmă trendul. Susţin însă că deocamdată este specific doar imobilelor vechi.

Potrivit analiştilor imobiliari, numărul mai mic de clienţi face ca pe piaţă să existe ajustări de preţuri. Astfel că, în Capitală, preţul mediu pe vânzarea de apartamente a scăzut cu 700 de euro. Nu acelaşi lucru se întâmplă şi în Braşov şi Cluj, acolo unde preţul mediu pentru o locuinţă a crescut cu peste 10 mii de euro.

Specialiştii se aşteaptă ca preţurile să scadă şi în perioadă următoare. În special în Capitală. O cauză este şi suspendarea în instanţă a PUZ-urilor. Dezvoltatori mari aleg să părăsească o piaţă rezidenţială tot mai problematică.

Volatilitatea pieţei rezidenţiale din această perioadă îi determină pe analişti să recomande prudenţă cumpărătorilor. Trendul devalorizării proprietăţilor imobiliare pare a fi abia la început.

viewscnt

Din aceeași categorie