Blocurile cu parter ,,flexibil”, un risc în caz de cutremur

Blocurile cu parter ,,flexibil”, un risc în caz de cutremur

Siguranţa blocurilor din Bucureşti la cutremure este un subiect tot mai dezbătut în urma dezastrelor din Turcia şi Siria. Sunt unele categorii de clădiri mai vulnerabile decât restul, avertizează specialiştii în construcţii. E vorba despre cele care au spaţii comerciale la parter şi astfel au structura de rezistenţă slăbită.

În Capitală locuiesc două milioane de oameni. La un cutremur ar putea avea loc o adevărată catastrofă. O mulţime de blocuri sunt vulnerabile, iar experţii le pun în capul listei pe cele cu spaţii comerciale la parter. Dragoş Marcu este expert în construcţii. Spune că, totuşi, clădirile cu magazine la parter construite în ultimii ani sunt mai sigure.

În general, toate clădirile din Bucureşti ridicate înainte de 1977 prezintă risc seismic. Sunt aproape 500 de clădiri care ar cădea în cazul unui cutremur puternic. Alte 23 de mii ar fi puternic avariate, arată un raport al Comitetulu Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Experţii nu sunt foarte optimişti în ce priveşte consolidarea lor. Asta pentru că oamenii sunt reticenţi atunci când vine vorba de expertizarea blocului în care locuiesc. Totodată, procesul de consolidare, de la depunerea actelor până la închiderea şantierului, deşi ar trebui să dureze maximum 3 ani, în realitate locatarii pot aştepta chiar şi mai bine de un deceniu.

viewscnt

Din aceeași categorie