Corabia misterioasă care a ţinut în loc, timp de doi ani, lărgirea plajelor din Eforie, a văzut lumina zilei. O echipă de arheologi români a început decopertarea plajei şi lucrează la dezgroparea ei. Corabia a fost găsită scufundată pe fundul mării, însă pentru că ministerul culturii nu a trimis scafandrii s-o studieze în adâncuri, constructorii care lărgesc plajele au acoperit-o cu nisip ca o măsură de conservare până când va fi studiată de arheologi.
În urmă cu doi ani, lucrările de extindere a plajelor au scos la iveală epava unei ambarcaţiuni din lemn, veche de 200 ani, scufundată aproape de ţărm, exact în zona unde nisipul noii plaje urma să ia locul mării. Pentru ca epava să nu fie distrusă s-a luat o decizie în premieră pentru România. Cum nu avem scafandri arheologi s-a decis ca specialiştii să facă cercetările pe uscat, iar acum echipa de specialiasti o scot la lumina zilei metru cu metru.
Cercetarea corabiei misterioase, scufundată pe fundul Marii Negre, este făcută de specialistii Institutului Naţional de Patrimoniu. Din primele observatii, corabia are aproximativ 200 de ani vechime. Dimensiunile ei sunt: 20 de metri lungime şi patru lăţime. De unde este şi cum a ajuns să se scufunde în dreptul staţiunii Eforie, nimeni nu stie.
Corabia a fost îngropată în nisip şi îngrădită pentru a fi cercetată de către arheologi pe uscat. Ministerul Culturii a motivat acest lucru prin faptul că România nu are scafandri arheologi acreditati oficial.
După ce va fi studiată de arheologi, corabia va fi astupată la loc cu nisip. Nu poate fi extrasă şi expusă într-un muzeu fiindcă este într-o stare avansată de degradare.