Discriminaţi la angajare din cauza vârstei

Discriminaţi la angajare din cauza vârstei

Criza forţei de muncă este o problemă tot mai mare şi în România, iar dacă ai peste 45 de ani este aproape imposibil să îţi găseşti un nou loc de muncă. În majoritatea cazurilor angajatorii ignoră CV-urile candidaţilor care au între 45 şi 54 de ani, în pofida pregătirii pe care o au. Pornind de la prezumţia că nu se descurcă cu tehnologia.

În realitate însă, specialiştii susţin că această categorie de vârstă are foarte multe de spus, iar experienţa de viaţa, cât şi cea profesională sunt un plus într-o echipă. În tot acest timp şi în toată această criză a forţei de muncă, un sfert dintre tinerii între 15 şi 29 de ani nici nu lucrează, nici nu merg la şcoală.

În timp ce patronii români se plâng că nu găsesc forţă de muncă, în România sunt peste 45 de mii de şomeri cu vârsta de peste 45 de ani. În acelaşi timp şi candidaţii din această categorie se plâng că sunt discriminaţi pe criterii de vârstă atunci când încearcă să obţină un loc de muncă.

Anul trecut peste 40% dintre cererile de angajare care au fost respinse vizau persoane cu vârsta cuprinsă între 45 şi 54 de ani. Femeile se confruntă cu această situaţie de două ori mai mult faţă de bărbaţi.

Peste 60% dintre candidaţi consideră vârsta un impediment. Un alt motiv pentru care angajaţii de 45+ sunt refuzaţi de companii este acelă că angajatorii pornesc de la premisă că aceştia nu au competenţe digitale şi nu sunt la curent cu noile tehnologii.

În ultimii doi ani peste 60% dintre români au avut probleme profesionale, iar asta a dus şi la o creştere a şomajului. Conforma datelor INS, în luna septembrie rata şomajului a fost de 4,1%.

Specialiştii din HR sunt de însă de părere că angajatorii ar trebui să se axeze mai mult pe recruatrea canditaţilor de peste 45 de ani. Sunt mai statornici, punctuali şi au o capacitate mai mare de anduranţă, iar experienţa lor de viaţă ar putea să aducă beneficii fiemei.

Dintr-un milione de cereri de angajare înregistrate pe o platformă online în fiecare lună, doar 100 de mii vin din partea segmentului 45-54 de ani. În timp ce persoanele mature vor să muncească si nu se pot angaja, tinerii nu par dornici să lucreze. Peste 25% din cei cu vârsta între 15 şi 29 de ani nu muncesc şi nici nu urmează cursuri de formare profesională.

România este pe locul doi în Uniunea Europeană în rândul tinerilor care nu sunt inscrişi la nicio formă de învăţământ.

viewscnt

Din aceeași categorie