Măririle de salarii nu acoperă creşterile de preţuri

Măririle de salarii nu acoperă creşterile de preţuri

Inflaţia a atins un nou record al ultimilor 15 ani şi a depăşit pragul de 15%. Cel mai mult s-au scumpit gazele, cu aproape 90%. Evident şi carburanţii, dar plătim din ce în ce mai mult şi pentru alimente. În faţa valului de scumpiri, unele companii încearcă să-şi ajute angajaţii şi oferă măriri de salarii. Chiar si asa….românii spun că primesc cu o mână şi dau cu două. Banii în plus nu acoperă creşterile de preţuri.

De la o lună la alta, traiul în România devine o povară. Cu unele dintre cele mai mici salarii din Uniunea europeană, şi scumpiri în lanţ, scade şi puterea de cumpărare a oamenilor. O soluţie ar fi măririle de salariu. Această femeie a primit 200 de lei la salariu. După plata impozitului, rămâne cu jumătate. Mai bine decât nimic, susţine ea.

Şi acest bărbat se află în plin proces de renegociere a salariului cu şefii săi. Se aşteaptă să primească 10% în plus – prea puţin însă, comparativ cu nevoile reale.

În medie, plătim cu peste 20% mai mult, faţă de anul trecut, pentur o pâine. Iar cartofii şi uleiul s-au scumpit cu peste 40%.

Inflaţia poate fi un argument în momentul în care cerem o mărire de salariu, însă specialiştii ne recomandă să o face şi pe baza rezultatelor.

În toamnă, inflaţia ar putea urca până la 20%, mai ales din cauza războiului. Atunci, Europa ar putea rămâne fără gazul rusesc.

Specialiştii spun că inflatia ar putea scădea abia în 2024.

viewscnt

Din aceeași categorie