Nicolae Ciucă, la Poezie şi delicateţuri: În armată, ca şi în familie, nu poţi să te impui cu forţa

Nicolae Ciucă, la Poezie şi delicateţuri: În armată, ca şi în familie, nu poţi să te impui cu forţa

Într-o atmosferă relaxată şi într-un dialog de la scriitor la scriitor, Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului, i-a prezentat lui Mircea Dinescu cartea  în  care şi-a povestit viaţa. Primul capitol este denumit sugestiv “Viaţa mea aşa cum a fost. Popasuri biografice”. “E o carte scrisă de mine. Eu sunt sincer, s-au mai uitat oameni peste ea, aşa e normal, dar e scrisă de mine. Trăirea de acolo nu poate fi decât din interior. Am scris despre străbuni, despre bunica, despre bunicul care era plecat la muncă, tata era cu armata şi noi am crescut cu bunicii”, îşi aminteşte liderul PNL.

Mircea Dinescu a dezvăluit câteva fragmente din cartea “În slujba ţării”. “E o carte scrisă din suflet. Nu poate da nimeni sentimentul pe care l-aţi băgat în carte. Cum v-aţi îndrăgostit de fata pe care aţi luat-o de soţie, fata pe care aţi văzut-o printre garduri, la liceul vecin, acum 41 de ani. Sunt calităţile unui prozator.”

Liderul PNL a mărturisit că în cartea sa a prins crâmpeie din viaţa de copil, adolescent, dar şi om matur. Nu au lipsit nici confesiunile legate de cariera militară. “În armată, de fiecare dată când încerci să te impui prin forţă nu ai şanse, trebuie să îi simţi pe oameni, fără simţirea asta reciprocă nu rezolvi nimic. Nici în familie nu merge aşa. Trebuie să asculţi şi să simţi.”

Mircea Dinescu şi invitatul lui au rememorat şi copilăria petrecută în ograda din Oltenia, cu gustul pâinii calde din cuptorul bunicilor. “Înainte nu aveau drojdie să dospească şi pâinea era mai subţire, o făceau cu maia, şi erau aşa, ca nişte turtite. Îmi amintesc când feliile de pâine se uscau şi se muiau apoi cu puţin mălai. Ştiţi de ce e bună coajă pâinii? Vitamina B se găseşte în coaja de pâine”, a povestit Nicolae Ciucă.

Discuţia din prima ediţie a noului sezon a emisiunii Poezie şi delicateţuri al cărei invitat a fost al doilea om în stat a fost una sinceră, deschisă, ca între doi prieteni. Emisiunea Poezie şi delicateţuri poate fi urmărită în fiecare duminică, de la 14.00, la Prima TV.

viewscnt

Din aceeași categorie