Palatul Banffy, retrocedat moştenitorilor

Palatul Banffy, retrocedat moştenitorilor

Palatul Banffy din Cluj, care găzduieşte Muzeul de Artă, se destramă. Odinioară considerat perla clădirilor din oraş, acum va fi retrocedat aproape în totalitate. Conducerea a fost notificată să predea o treime din spaţiu către trei moştenitoare ale fostului baron Banffy - un proces care s-a extins ani buni, iar autorităţile sperau că vor câştiga. Acum, statul nu pierde doar o bijuterie în centrul Clujului, reprezentanţii muzeului se tem că iubitorii de artă nu vor mai putea admira un tezaur cu peste 16.000 de opere.

Palatul Banffy din centrul Clujului adăposteşte o comoară de sute de milioane de euro. Sunt lucrările Muzeului de Arta din Cluj, pentru care se fac eforturi să rămână aici.

Moştenitorii palatului l-au revendicat în justiţie şi au câştigat, iar sentinţa a fost emisă în 2018. Este vorba de trei femei din Bucuresti, Cluj şi Sibiu, urmaşele soţiei unui negustor care s-a împrietenit cu fiul baronului Banffy. Conducerea muzeului acuză autorităţile locale că n-au mişcat un deget să-l recupereze.

În urmă cu un an şi jumătate, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, instituţia în subordinea căreia se află Muzeul de Artă, susţinea că autorităţile nu vor pierde clădirea. Acum însă, moştenitorii au trimis notificarea de evacuare. La Consiliul Judeţean se caută acum soluţii să se salveze ce se mai poate. Pentru cumpărarea spaţiului sunt însă în joc milioane de euro.

Situaţia se va complica însă dacă moştenitorii vor dori sa folosească apartamentele retrocedate. Vor fi probleme atât cu paza, cât şi cu temperatura necesară pentru păstrarea operelor de artă. Clujenii sunt indignaţi că statul nu a găsit alte soluţii şi a pierdut clădirea emblematică atât de uşor.

Palatul Banffy găzduieşte Muzeul de Artă din anul 1951. 

viewscnt

Din aceeași categorie