RCA-ul, scump şi pentru cei fără accidente

RCA-ul, scump şi pentru cei fără accidente

Reînnoirea poliţei de răspundere civilă auto este un coşmar pentru şoferi în ultimii doi ani. Preţul RCA a crescut în medie cu 50% după falimentul City Insurance, declarat în prima parte a anului trecut. Scumpirile nu îi ocolesc nici pe cei mai disciplinaţi şoferi din trafic care au un scor mare în sistemul bonus-malus. Vorbim despre cei care nu au provocat daune şi care ar trebui să beneficieze de un preţ mai bun de la an la an.

Silviu are permisul din 2007, iar în ultimii 10 ani nu a provocat niciun accident din vina lui. Cu toate acestea, anul acesta va plăti un RCA mai scump de două ori decât acum doi ani.

Preţul asigurării auto obligatorie din România este influenţat de mai mulţi factori, precum vârsta, judeţul de domiciliu şi istoricul accidentelor auto. Există un sistem bonus-malus, în care fiecare şofer are un rating în funcţie de evenimentele provocate în trafic. Cu cât acesta este mai mare, cu atât mai ieftină ar trebui să fie asigurarea.

Falimentul City Insurance şi instabilitatea pieţei a făcut statul să decidă creşterea procentului virat de firmele de asigurare la fondul de garantare a asiguraţilor. Procentul a avut parte de două creşteri succesive. De la 1% la 2,5%, în martie anul trecut şi la 4% de la 1 ianuarie.

O anchetă recentă a ziarului Libertatea scoate în evidenţă posibile probleme de solvabilitate la Euroins, compania care deţine 31% din piaţa asigurărilor. Potrivit investigaţiei, compania nu a raportat către Autoritatea de Supraveghere Financiară peste 13.000 de dosare de daună. În urma dezvăluirilor, ASF a făcut o plângere penală împotriva companiei, în timp ce Euroins a precizat că toate raportările către stat au fost corecte.

viewscnt

Din aceeași categorie