România are mai puţine gaze depozitate decât media UE

România are mai puţine gaze depozitate decât media UE

Primul episod de iarnă din acest sezon a prins o mare parte dintre bucureşteni în frig. Chiar şi cei care se bucurau săptămâna trecută că au căldură în case au mai pus o jachetă în plus pe ei: avariile la reţeaua termică au lăsat mii de oameni fără apă caldă şi căldură. În plus, frigul prinde România şi cu mai puţine gaze în depozite în raport cu media europeană.

266 de blocuri din Capitală au rămas fără apă caldă şi căldură. Asta în condiţiile în care ciclonul mediteranean a adus în ţara noastră frig şi ninsori, iar temperaturile abia dacă depăşesc pragul de 0 grade pe timp de zi. Bucureştenii deja s-au obişnuit cu frigul din case. Mai ales că îl îndură chiar şi acolo unde se livrează agent termic.

Termoenergetica promite că avariile se vor rezolva până la finalul zilei. Problema este că în fiecare zi apar altele. Din cauza problemelor pe care le are reţeaua, căldura ajunge mai greu şi acolo unde este livrată.

Temperaturile scăzute prind România şi cu mai puţine gaze în depozite. Vorbim despre o înmagazinare de 68% spre desoebire de media europeană de 74% şi asta din cauză că, în zilele cu temperaturi ridicate am consumat gazele din depozite. Lucru pe care alte ţări nu l-au făcut şi au preferat să importe.

România a încercat să furnizeze astfel gaze la preţ mai mic, spre deosebire de alte ţări europene. Capacitatea mai redusă din depozite nu ar ridica însă probleme.

Ţinta europeană la finalul lunii februarie este de o înmagazinare a gazelor de 40%, ceea ce, pentru moment, România îndeplineşte. Specialiştii ne liniştesc şi spun că nu vor exista probleme de aprovizionare a populaţiei cu gaze în această iarnă.

viewscnt

Din aceeași categorie