România are cel mai mare procent din Europa de case în care sunt animale de companie. La fiecare două familii, există cel puţin un câine sau o pisică. O dată cu creşterea numărului de animăluţe, vânzarea produselor dedicate a explodat.
Iar proprietarii îşi schimbă preferinţele: mulţi umanizează animalele de companie, iar unele cupluri le preferă în locul copiilor. Este deja o industrie care creşte vertiginos, la nivel global creşterea fiind estimată la şase la sută pe an. În 2027 va ajunge la 360 de miliarde de dolari. În casele europenilor sunt 113 milioane de pisici şi 93 de milioane de câini.
Invitat în platoul FOCUS, dresorul de câini Marius Nae este de părere că s-a ajuns la această creştere fulminantă a numărului de pisici şi câini din casele românilor datorită pandemiei, atunci când ,,oamenii le-au luat în special pentru copii, dar şi pentru ei, deoarece un animăluţ întotdeauna aduce bucurii. Este important să conştientizăm ce importanţă au, să avem grijă de ele şi să nu renunţăm la ele imediat de ajungem înapoi la job.“
Referitor la costurile pe care le presupune un animal de casă, Marius Nae spune că ,,atunci când ne luăm un căţel trebuie să ştim câte ceva despre rasa pe care o alegem, în funcţie de asta ştim că trebuie să fie dus la veterinar, la salon, etc, ce mâncare îi trebuie deoarece mâncarea este foarte importantă şi trebuie să fie de foarte bună calitate.“
În România cele mai apreciate rase sunt ciobănescul german şi labradorul, însă în ultima perioadă românii se orientează către rasele mici.