În sfârşit, Golden Gate de România s-a deschis, cu o întârziere de doar un an şi jumătate. Şi fără a fi terminat în totalitate. Motiv pentru care în primele 5 luni, se va circula cu program limitat şi restricţii de viteză, o situaţie care seamănă cu aeroportul din Braşov. Tot cu întârziere au trecut podul şi şoferii. Ei s-au strâns de la ora anunţată de autorităţi, dar cei mai mulţi au traversat podul abia câteva ceasuri mai târziu.
Românii au vrut să marcheze momentul istoric şi au aşteptat ora 13:00, comunicată de autorităţi, pentru traversarea podului. Însă, la timp, au reuşit să treacă doar câteva maşini. Oficialii au închis din nou podul, iar şoferii au aşteptat ca şi în cazul construcţiei Timp în care s-au format cozi de kilometri.
Podul suspendat de la Brăila are aproape 2 kilometri şi o deschidere de 1.120 de metri, dimensiunile fiind similare cu celebrul pod Golden Gate din San Francisco, doar că nu are aceeaşi lungime. Construcţia lui a avut un cost pe măsură. 700 de milioane de euro, jumătate din ei fiind din fonduri europene nerambursabile.
Pentru realizarea construcţiei gigantice au fost folosiţi 81.000 de kilometri de fir de oţel, suficient cât să înconjoare pământul de două ori. Din aceştia s-au făcut 2 cabluri principale de care sunt prinse cele 86 de segmente ale tablierului metalic. În total, ele cântăresc 20.800 de tone.
Podul nu este însă terminat în totalitate iar de luni pînă vineri este închis noaptea. Asta pentru a permite demontarea macaralelor care au ajutat la construirea lui.
O conexiune parţială, pentru că momentan, drumurile de acces sunt construite în proporţie de 80%. Abia la finalul anului se preconizează a fi gata. Podul de la Brăila este al 3 cel mai mare din Europa şi al cincilea cel mai lung. Pe primul loc se situează podul Vasco da Gama din Lisabona, cu o lungime de 17 kilometri. În lume, cel mai lung pod se găseşte în China şi are nu mai puţin de 165 de kilometri.