O zonă din România se transformă încet, dar sigur, în deşert. În fiecare an, nisipurile din sudul ţării se extind tot mai mult, iar seceta şi lipsa irigaţiilor provoacă mari pagube fermierilor. Totul se întâmplă în renumita zonă a Dăbuleniului, localitatea denumită şi Sahara Olteniei. Aici, măslinii, fisticul, bananierul sau curmalul chinezesc iau puţin câte puţin locul pepenilor şi pomilor fructiferi.
Specialiştii de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni încearcă de ani de zile sa stabilească ce produse pot fi cultivate, fără mari riscuri, pe noile terenuri nisipoase. Rezultatele arată că multe plante exotice au ajuns sa se dezvolte in aceasta zona mult mai bine decât caisul, piersicul şi chiar unele soiuri de pepene.
Pentru ca îngrijorarea este tot mai mare in zona, cercetătorii s-au întâlnit cu fermierii din Dabuleni şi din localităţile învecinate pentru a le arată ce produse pot cultiva in locul celor tradiţionale. Clima din ultimii ani ridica şi ea mari probleme.
Cel mai greu este pentru fermierii care nu au mari resurse financiare.
Primarii localităţilor cel mai grav afectate de deşertificare spun ca exista doar două soluţii pentru a opri extinderea nisipului.
„Sahara Olteniei’ se întide pe o suprafaţă de peste 100 de hectare. Nisipul acoperă 6% din suprafaţa Doljului, dar se întinde şi în judeţul vecin, Olt.