SUSŢINEM ROMÂNIA – MĂNÂNCĂ ROMÂNEŞTI! Primele roşii care ajung în piaţă

SUSŢINEM ROMÂNIA – MĂNÂNCĂ ROMÂNEŞTI! Primele roşii care ajung în piaţă

Este o istorie pe care o auzim din ce în ce mai des. O familie a lăsat viaţa de oraş, s-a mutat la ţară şi cultivă legume! E ceva diferit, însă, de această dată! Sunt implicate sofware-uri şi bondari. Şi, cum vine vremea roşiilor şi ne imaginăm o salată proaspătă, cu sos aromat, vă prezentăm povestea unor roşii româneşti crescute altfel: cu scoarţă de copac din India şi fire din Austria. Reporterii campaniei Prima News şi FOCUS ,,Susţinem România – Mănâncă Româneşti!” au stat de vorbă cu o familie din Constanţa care şi-a asumat un risc financiar uriaş şi a pornit la drum cu un împrumut de 700.000 de euro.

Aceasta este comuna Nicolae Bălcescu din judeţul Constanţa. Şi aceasta este sera familiei Ianţoc. Sunt 8.600 de metri pătraţi pe care cresc roşii. Planul a fost bun, aprobat. 1 milion şi jumătate de euro pentru construirea unei sere. Jumătate din valoarea investiţiei a fost finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, iar restul sumei a fost un credit de la bancă.

14 ani mai târziu, azi, în seră sunt pe rod 20.000 de fire aduse din Austria. Roşiile sunt frumoase, rotunde. Nu sunt crescute în pământ, ci sunt plantate în saltele de vată minerală, irigate prin picurare. Primele roşii crescute în România sunt, în acest an, duse la piaţă de familia Ianţoc.

Mediul ambiental din seră e controlat din computer, încălzirea legumelor se face doar din sursă regenerabilă, polenizarea se face cu bondari, iar dăunătorii sunt distruşi fără tratamente chimice. Nu sunt ieftine roşiile familiei Ianţoc: aproape 40 de lei kilogramul, dacă le cumperi de la fermă.

Familia are şi 23 de angajaţi care se ocupă de seră. Marfa este în aceeaşi zi culeasă, ambalată şi trimisă către magazine. Într-o ţară care, cel puţin pe hârtie, are un potenţial agricol uriaş, România nu reuşeşte să îşi acopere consumul intern în cazul legumelor. Familia Iantoc a lasat viata de la oras ca sa parieze pe legumicultura. Şi a câştigat.

viewscnt

Din aceeași categorie