Timp de trei zile, Jazz in the Park a cucerit inimile a peste 18.000 de iubitori de muzică bună

Timp de trei zile, Jazz in the Park a cucerit inimile a peste 18.000 de iubitori de muzică bună

Peste 5.200 de persoane au luat parte duminică seara la super cine-concertul susţinut The Cinematic Orchestra, încheind memorabil cea de-a XI-a ediţie a festivalului Jazz in the Park, care a avut loc în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. În cele trei zile de desfăşurare (1-3 septembrie), mai bine de 18.000 de persoane au fost cucerite de concertele celor peste 35 de trupe din peste 15 ţări aduse de organizatorii festivalului şi care au transformat din nou parcul în kilometrul 0 al jazzului din România. Concertelor de excepţie de pe cele cinci scene din festival li s-au adăugat numeroase experienţe şi activităţi inedite, discuţii interesante despre muzică şi lumea formată în jurul ei, restaurante pop-up şi târguri de tot felul.

Jazz in the Park 11 a adus în faţa publicului pe: Astatke, Billy Cobham Band, Nightmares on Wax, Theo Croker, Fun Lovin’ Criminals, Mansur Brown, Alexandru Andrieş, Camilla George, Nani Noam Vazana, The Heliocentrics, Ada Milea, JazzyBIT, Jan Gunnar Hoff Trio, Guts, Nickodemus, Mork, Daykoda, 7th SENSE, Andi Moisescu, Andra Botez, Pantaloons, Andrei Irimia, Mischa Blanos, FUNKorporation, KLT & Jessy Elsa Palma, Andrei Petrache Trio, Moss Farai, Dodo, Iorga, UFe, Bully, DigitaLove, Julian M, Melomenuţii, Rogvaiv & Dubase, Mihu şi Bogdan Roşca-Zasmencu. Alături de aceştia, au concertat şi trupele Klawo, JazzQuarters Trio şi DS Project Orchestra, toţi laureaţii Concursului Internaţional Jazz in the Park 2023.

Alin Vaida, fondator Jazz in the Park: „Ediţia din acest an a ieşit mai bine decât am sperat. Un festival al bunului simţ, cu public cald şi respectuos, artişti faini -  atât ca muzică, cât şi ca oameni – şi cu un loc mai primitor ca niciodată. Tot ce era important să iasă bine a ieşit. Suntem fericiţi. Muzical vorbind, parcă fiecare zi a fost mai bună decât cealaltă. Închiderea festivalului făcută de Cinematic Orchestra a fost ceva emoţional. Nu putea fi mai bine. Mulţumiri speciale furnizorilor şi partenerilor noştri care s-au mobilizat mai tare ca niciodată şi au făcut un festival de pus în ramă, în ciuda dificultăţilor avute în ultima perioadă. Depozitul nostru a ars cu mai puţin de o lună înainte de începerea festivalului şi am pierdut multă logistică valoroasă, doar am compensat prin efortul acestor prieteni dragi. Jos pălăria! Nu în ultimul rând, vrem să mulţumim gazdei noastre, Parcul Etnografic. Am avut o colaborare foarte bună cu personalul de aici şi ne-am simţit efectiv ca acasă. Vom face o mică pauză, dar mai avem nişte concerte şi proiecte în acest an şi, cel mai important, urmează să vă dăm veşti cu planurile noastre pentru anul viitor.”

Ultima zi a festivalului, duminică, 3 septembrie, a început cu ploaie, dar vremea a ţinut cu jazzul, iar soarele a revenit, alături de Ada Milea cu Concert în 4, pe Hill Stage. Au urmat Mischa Blanos, Camilla George şi The Cinematic Orchestra. Backyard Stage by BRD a prezentat DSP Orchestra, Klawo, laureaţii Concursului Internaţional Jazz in the Park 2023, trupa 7th SENSE într-o formulă extinsă, şi un tribut emoţionant adus lui Nina Simone de către talentata Nani Vazana. Friends Stage by DIGI a continuat să ofere experienţe muzicale autentice cu Lian, Julian M şi Dodo, în timp ce Barn Stage by IQOS a fost preluată de Sandei by Komiti. La final, Night Stage a invitat lumea la dans pe sunetele captivante ale lui Bully şi Nickodemus.

Poveşti în tihnă cu şi despre muzică

„Întâlniri pe prispă” au fost locul unde publicul a putut să cunoască artişti şi să asculte, în tihnă, discuţiile interesante purtate în jurul muzicii. Temele abordate au fost viitorul educaţiei muzicale, rolul muzicii în societate şi relaţia dintre inteligenţa artificială şi creaţia muzicală. De asemenea, vor avea loc sesiuni de meet&greet cu trupe şi artişti din festival. Discuţiile au fost moderate de Horia Ghibuţiu (director editorial al A.G. Radio Holding) şi Vasile Hotea-Fernezan (jurnalist TVR Cluj), iar printre invitaţi s-au numărat Romeo Cozma (profesor la Universitatea din Iaşi), Dima Belinski (pianist şi compozitor), Larisa Perde (fondator Şaraimanic), Tudor Sbîrcea (psihoterapeut), Sebastian Androne-Nakanishi (compozitor) şi Andrei Petrache (compozitor). Sesiunile de meet&greet i-au adus la „Întâlniri pe prispă” pe Fun Lovin’ Criminals, 7th SENSE şi Nani Vazana. Acest eveniment a fost susţinut de TSV Line - membru al PM Tehnic.

Experienţa Jazz in the Park, dincolo de concerte

Gospodăriile şi livezile Parcului Etnografic au fost animate pe toată perioada festivalului de tot felul de activităţi, gândite de organizatori astfel încât să antreneze toate simţurile şi să creeze experienţe de neuitat. Music Lounge by BRD a adus ateliere de muzică, Vinyl Fair by Pepsi a prezentat o expoziţie de viniluri şi echipamente audio, iar Play Area by Digi a fost locul perfect de joacă cu simulatoare muzicale. Cei care au venit la festival s-au putut bucura de mâncare delicioasă la restaurantele pop-up şi de băuturi fine la curtea cu vinuri de la Crush. IARMAROC.com a fost locul unde au putut fi descoperite produse unicat, iar Mega Image Lounge, zona perfectă de relaxare. Pentru cei mici, au fost organizate Kids Area şi ateliere de muzică. Participanţii au putut să-şi documenteze experienţele pe care le vor putea revedea în People's Aftermovie. Seara a fost timp şi pentru poveşti sub stele şi relaxare în lounge-urile MedLife şi Acoustic Density Listening Room. Pentru cei interesaţi de istorie şi tradiţie, au fost organizate tururi ghidate în Parcul Etnografic.

Despre Jazz in the Park

Jazz in the Park este un festival manifest care combină muzica bună cu promovarea de valori pozitive în comunitate. Festivalul a găzduit până acum peste 400 de concerte de jazz cu artişti internaţionali şi este astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. În 2019, Jazz in the Park a câştigat trofeul categoriei „Best Small European Festival” la cea de-a XI-a ediţie a prestigioasei competiţii European Festival Awards. El a devenit, astfel, primul festival de jazz din Europa (şi implicit din România) care a obţinut o distincţie la acest eveniment. De asemenea, festivalul a fost finalist de 4 ori la aceeaşi categorie, ultima nominalizare fiind chiar anul trecut.

Partener media: PrimaTV

viewscnt

Din aceeași categorie