28 de zimbri, printre care şi doi pui, trăiesc liberi în Munţii Făgăraş. Este dovada clară că reintroducerea lor în pădurile de pe versanţii din zonă a fost un mare succes. Totul a început în urmă cu trei ani, când o fundaţie care se ocupă de conservarea naturii a decis să readucă zimbrul acasă, după 200 de ani de absenţă.
In peisajul mirific al regiunii Lereşti, la poalele muntilor IezerPăpuşa, fundaţia Conservation Carpathia a inceput, in anul 2019, sa elibereze treptat, pe pamant romanesc, zimbrii adusi din Polonia, Germania, Suedia sau Marea Britanie. Ulterior, au ajuns la Lereşti si cateva exemplare din rezervatiile de la Vama Buzaului si Vanatori-Neamt. Initial, zimbrii importati au fost plasati in tarcurile de carantina.
Zimbrii au disparut din zona Carpatilor acum mai bine de 200 de ani, după ce au fost vanati excesiv, dar si pentru că li s-a distrus habitatul prin exploatari forestiere. A fost reintrodus, de curand, in cateva zone din tara, in judetele Neamt, Caras Severin si Hunedoara şi, acum, si in muntii Fagaras, unde expertii spun ca mediul este excelent.
Lucrurile nu se opresc, insa, aici pentru ca proiectul are ca tinta finala ca, pana la jumatatea anul 2024, sa fie eliberate in total 75 de exemplare.
Prezenta zimbrilor în zona Fagaras va avea si un impact asupra economiei locale, prin dezvoltarea ecoturismului sau chiar branduri locale pe seama acestui animal puternic şi maiestuos.