La ce varsta suntem cei mai impliniti si fericiti in viata. Cercetatorii au facut descoperirea

La ce varsta suntem cei mai impliniti si fericiti in viata. Cercetatorii au facut descoperirea

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Bern au analizat date din mai multe studii anterioare care arata la ce varsta sunt oamenii cei mai fericiti, impliniti si stabili in viata.

Ei au descoperit ca exista pe graficul increderii in sine a unei persoane un ‘arc’ ce are varful in jurul varstei de 60 de ani. In anumite zone ale graficului exista cresteri masive, dar in rest e o crestere continua dar inceata pana la varsta de 60 de ani.

Desigur, depinde de foarte multe lucruri pentru fiecare persoana in parte, de ceea ce i se intampla in viata. S-a observat ca exista si momente de rascruce in care increderea in propria persoana e in scadere si se duc adevarate batalii existentiale. De exemplu perioada dilemelor adolescentei, panica implinirii varstei de 30 de ani, criza varstei mijlocii sau suferintele singuratatii pentru persoanele mai in varsta.

Cu toate aceste aspecte, studiul Universitatii din Bern, Elvetia, a identificat ca oamenii sunt cei mai verificiti, in medie, in jurul varstei de 60 de ani.

La acest lucru contribuie foarte mult aspecte precum interactiunile cu alte persoane, relatiile, pierderile celor dragi, problemele medicale, pieredea sau castigarea in greutate, fiecare dintre aceste probleme au importanta foarte mare in fericirea sau nefericirea unei persoane.

Studiul a adunat informatii dintr-o multime de alte studii precedente care s-au intins pe 40 de ani, cu chestionare si date de la peste 165.000 de persoane cu varste cuprinse intre 4 si 94 de ani.

Se pare ca majoritatea persoanelor au cea mai mare incredere in propria persoana, se simt siguri pe ei si sunt fericiti in jurul varstei de 60 de ani, iar pe graficul increderii in sine aceasta situatie stagneaza pana in jurul varstei de 70 de ani, atunci cand incepe sa coboare. La varsta de 90 de ani exista cea mai mare cadere a increderii in sine, pe grafic, iar cea mai mare crestere se inregistreaza intre varstele de 4 si 11 ani.

‘Varsta de 60 de ani e pentru majoritatea adultilor cea mai stabila perioada din viata lor in domenii precum relatiile romantice si munca.’, a declarat pentru Time profesorul Ulrich Orth, coautor al studiului publicat in aceeasi revista.

viewscnt

Din aceeași categorie