’’Pasarea anului 2019’’din Romania! S-a dat start vot pentru cea mai reprezentativa specie pentru tara noastra

’’Pasarea anului 2019’’din Romania! S-a dat start vot pentru cea mai reprezentativa specie pentru tara noastra

Societatea Ornitologica Romana (SOR)a lansat un concurs pe pagina sa de Facebook prin care invita romanii sa voteze ’’Pasarea anului 2019’’. Votul ramane deschis timp de o luna, timp in care se poate alege din cele cinci specii propuse de specialistii SOR ca specie reprezentativa pentru Romania.

„Am ales cinci specii dintr-un total de aproape 400 care apar in Romania pe care le propunem publicului. Dat fiind faptul ca este pentru prima oara cand organizam acest concurs, am decis sa avem cinci specii comune, pe care oamenii le pot observa cu usurinta atunci cand ies in natura. Sunt specii care se regasesc si in orase, dar si in arii naturale protejate, specii usor de recunoscut, carismatice, cu o poveste interesanta pentru fiecare dintre ele”, a justificat cele cinci alegeri responsabilul de comunicare al SOR – Ovidiu Bufnila.

SOR ales 5 specii de pasari reprezentative pentru Romania



Prima propunere al celor de la SOR este un rapotor de noapte – Cucuveaua (Athene noctua). Supersititiile populare, intalnite in Evul Mediu, spun ca aceasta pasare este un mesager al mortii si al nenorocirilor. Atunci cand decedatul era vegheat, moliile erau atrase de lumina de la lumanari, iar cucuveau era atrasa si ea de prezenta acestor insect pe care le vana. Astfel ca, in timp, oamenii au asociat-o pe nedrept cu evenimente nefericite. Sa nu uitam ca aceasta specie reduce considerabil populatiile de rozatoare.


Mierla (Turdus merula) cu al asu dulce tril este a doua optiune propusa pentru vot. Nu se poate sa nu o fi auzit macar odata, cantand indelung, printr-un parc sau loc cu verdeata. Interesant este faptul cum se curata, ea ajutandu-se de furnici, isi pune aripile in furnicar, iar furnicile urca pe mierla si o curate de paraziti.


Oamenii de stiinta propun ca a treia specie, Sfranciocul rosiatic (Lanius collurio. Este una dintre cele mai frumoase pasari de pe teritoriul Romaniei, iar marimea sa (maxim 18 centimetri)nu o impiedica sa se hraneasca cu insecte, chiar pasari mici si rozatoare. Modalitatea de hranire este una cam brutala, isi infige prada in tepii arbustilor si apoi mananca, poate de aici si denumirea de Vlad Tepes al pasarilor.


A patra specie supusa votului este Vanturelul rosu (Falco tinnunculus), o specie de soim des intalnita in Romania si in Europa. Este o pasare de talie mica, usor de recunoscut, zboara la inaltimi de maxim 12 metri si isi face cuib si in orase, inclusive in Bucyresti o puteti zari.


Pupaza (Upupa epops) lui Ion Creanga nu a fost uitata, asa ca apare si ea in acest top 5 specii reprezentative pentru tara noastra. O pasare de poveste, dar si una dintre cele mai usor de recunoscut specii. Specialistii spun ca:’’pupaza este echivalentul ciocanitorilor in paduri, ea prinde si scoate de sub pamant coropisnitele, pe care le consuma’’.

Cum votati?


Nimic mai simplu, la un click distanta de pagina de Facebook a Societatii Ornitologice Romane. Tot ce aveti de facut este sa accesati albumul dedicate ’’Pasarii Anului 2019’’si sa va oferiti LIKE-ul.
Specia de pasare care va acumula cele mai multe voturi va fi declarata, pe 30 noiembrie, specia anului 2019. Membrii SOR vor pune imaginea ei pe cardurile societatii, pasarea castigatoarea va beneficia de toata atentia, de la articole dedicate, la postari pe retelele de socializare.


„Ne propunem sa lucram mult mai mult pentru cate o specie in fiecare an. Exista amanunte despre ele pe care oamenii le ignora sau nu le cunosc. Sunt informatii care sa ne ajute sa le protejam, fie ca vorbim despre habitatele pe care le pierd, fie ca vorbim de resurse de hrana pe timp de iarna. Pana pe data de 30 noiembrie, noi vom furniza informatii despre fiecare specie, astfel incat oamenii sa poata decide care din ele merita mai multa atentie. Care din ele merita sa devina pasarea anului 2019”, a mai spus Ovidiu Bufnila, potrivit SOR.

In ultimii ani, birdwatchingul si concursurile care au legatura cu acest domeniu au castigat din ce in ce mai multi adepti. Observarea pasarilor in natura este un hobby tot mai frecvent in Marea Britanie, Franta, Ungaria, S.U.A si mai nou, in Romania.

viewscnt

Din aceeași categorie