Stiati ca vopseaua poate fi folosita ca aer conditionat? Nu, nu este o gluma!

Stiati ca vopseaua poate fi folosita ca aer conditionat? Nu, nu este o gluma!

Vopseaua alba cu un strat de polimer nou inventat poate fi folosita ca o forma ieftina de aer conditionat, cred oamenii de stiinta, potrivit Daily Mail. Cercetatorii de la Universitatea Columbia din New York considera ca produsul poate sa reflecte 96% sau mai mult din lumina soarelui si sa emita caldura in atmosfera.

Cladirile acoperite in material - descrise ca "unul dintre cele mai albe alburi " - ar putea fi mai reci cu 5 grade Fahrenheit in medii tropicale, cum ar fi Bangladesh si cu 11F mai rece in zonele aride, cum ar fi Arizona.

Noul produs poate fi aplicat ca orice vopsea pe acoperisuri, cladiri, rezervoare de apa, vehicule, chiar si nave spatiale ", au spus cercetatorii.

Cum functioneaza substanta alba?

Polimerul nou dezvoltat poate fi sters pe suprafete in acelasi mod ca vopseaua. Acoperirea poate actiona ca un "racitor de aer spontan" si devine alb cand este aplicat pe suprafete. Forma ieftina de aer conditionat ar putea reduce emisiile in tari precum S.U.A., unde 17% din consumul de energie electrica este destinata racirii cladirilor, a informat The Times.

Aceasta ‘’inventie’’ fost salutata ca o descoperire majora dupa o vara cu temperaturi in crestere in tari atipice. Vopseaua alba a fost folosita de mult timp pentru a mentine cladirile racoroase in tarile calde, dar vopselele regulate absorb prea mult din lumina soarelui, au spus cercetatorii.

"Polimerii si solventii sunt deja utilizaţi in vopsele, iar metoda Columbia Engineering inlocuieste îi esenta pigmentii in vopsea alba cu goluri de aer care reflecta toate lungimile de unda ale soarelui, de la UV la infrarosu", au spus cercetatorii.

Parerile cercetatorilor

Yuan Yang, un alt co-autor, a declarat: "Acum este momentul critic pentru a dezvolta solutii promitatoare pentru o umanitate durabila."In acest an, am asistat la valuri de caldura si temperaturi record in America de Nord, Europa, Asia si Australia.

"Este esential sa gasim solutii la aceasta provocare climatica si suntem foarte incantati sa lucram la aceasta noua tehnologie’’.

Oamenii de stiinta au adaugat coloranti la polimerul nou creat pentru o varietate de culori atunci cand produsul este aplicat cladirilor.

Nanfang Yu, un alt cercetator, a declarat: "Realizarea unui echilibru superior intre performantele de culoare si racire fata de vopselele actuale este unul dintre cele mai importante aspecte ale muncii noastre.’’

viewscnt

Din aceeași categorie