Aquafaba – acel lichid vascos rezultat in urma fierberii nautului, fasolei boabe, lintei – a reusit sa revolutioneaze bucataria moderna. Vegetarienii se declara incantati, la fel si vegani, iar de la aparitia sa, in 2012, mediul online a inregistrat numeroase retete cu acest ,,inlocuitor de ou’’. Cel care a ,,descoperit’’ asa ,,inventie’’versatila se numeste Joël Roessel si este un bucatar francez. Aquafaba poate fi folosita cu success in nenumarate retete, ca alternativa la oua, lactate, de la frisca la maioneza si in retete de prajituri.
Echivalentul oului de gaina in aquafaba:
1 lingura ( maxim 2) aquafaba = un albus de ou
2 linguri ( maxim 3) aquafaba = un ou
Asadar, va invitam sa descoperiti cele 3 retete cu aquafaba, usor de preparat si care pot fi folosite in numeroase alte preparate, chiar si pentru sarbatori.
Frisca vegetala
Frsica este unul dintre ingredientele care nu va lipsesc din niciun desert? Ati fi in stare sa mancati frisca cu orice, dar va ingrijoareaza kilogramele in plus? Frosca vegetala este optiunea, frisca obtinuta din aquafaba, sanatoasa, fara calorii, potrivita si in perioada posturilor.
Ingrediente:
250 g naut
1,5 litri apa
7-8 linguri zahar pudra
esenta de vanilie
Mod de preparare: Puneti la inmuiat cele 250 de grame de naut intr-un litru de apa, timp de 24 de ore, la fel ca fasolea boabe. A doua zi puneti nautul hidratat in 1,5 litri de apa la fiert. Dupa fierbere, scurgeti nautul ( il puteti pregati pentru hummus), iar apa rezultata puneti-o intr-un vas si dati-o la rece. Zeama cat mai rece se bate cu mixerul la viteza mica, apoi la mare, impreuna cu zaharul si esenta de vanilie. In 15 minute veti obtine o delicioasa frisca vegetala.
Maioneza din aquafaba
Se apropie perioada sarbatorilor de iarna, iar gospodinele vor avea de pregatit atatea preparate printre care si salatele care abunda in maioneza. Preparat de altfel delicious, dar care pica greu la stomac. Ouale, in cantitati mari, nu fac bine deloc ficatului, cresc colesterolul si ne ingreuneaza digestia. Dar acestea pot fi inlocuite cu success de aquafaba-lichidul ramas de la fierberea nautului, poate d ela fasole, linte, chiar si mazare. Iata de ce aveti nevoie pentru maioneza vegetala:
Ingrediente
80 ml zeama din conserva de naut ( puteti fierbe naut acasa si folosi zeama)
280 ml ulei
o lingurita mustar
un praf de sare
optional: piper, usturoi granulat, chili
Mod de preparare: Intr-un vas se pun: aquafaba, uleiul, sare si restul mirodeniilor, daca se vrea si se mixeaza pana se obtine o compozitie omogena si pufoasa.
Mousse de ciocolata
Ingrediente:
conserva de naut de 400 de grame sau apa in care ati fiert naut acasa
120g ciocolata cu lapte, amara sau alba
20 grame de miere ( puteti pune si sirop de artar, de agave sau zahar pudra)
miezul de la o pastaie de vanilie
Mod de preparare: Colectati apa din conserva de naut, puneti lichidul la rece pentru minim 30 de minute. Dupa ce s-a racit bateti cu mixerul 10 minute pana obtineti o consistenta spumoasa. Ciocolata se topeste pe baie de abur, dupa care se adauga miezul de la pastaia de vanilie si indulcitorul pe care vi-l doriti. Amestecul ciocolatos se toarna peste bezeaua vegetala si se amesteca de sus in jos, cu grija pentru a nu scoate aerul din compozitie. Mousse-ul de ciocolata se toarna in forme si se da la rece 3 ore.
Pofta buna!