Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Studiile realizate de specialistii Universitatii Harvard au scos la iveala ca persoanele care sar peste aceasta masa au risc crescut de a dezvolta, in timp, boli cardiovasculare, obezitate si chiar diabet zaharat.
Prima masa a zilei este importanta pentru ca iti ofera energie. Alimentele ingerate dupa o noapte de odihna sunt transformate in nutrienti valorosi, astfel ai randament crescut in activitatile pe care le desfasori. Cerealele, proteinele, fructele, legumele si alimentele specifice pentru micul dejun, hranesc creierul. Substantele nutritive din acestea imbunatatesc efectivi activitatea cerebrala.
Obiceiul de a lua micul dejun este unul bun pentru silueta. Corpul are timp sa proceseze, sa consume si sa transforme in energie caloriile ingerate la aceasta masa. Deci riscul ca alimentele savurate sa se transforme in grasime este inexistent.
Acum ca ai descoperit care sunt cateva dintre beneficiile micului dejun, dar si care sunt motivele pentru care nu ar trebui sa sari peste el, iata si cateva tipuri de mic dejun pe care le poti consuma.
Mic dejun 1 - fulgi de cereale cu fructe si iaurt
Fulgii de cereale sunt bogati in fibre, in minerale si vitamine care sustin buna sanatate a organismului. Fructele aduc fructoza, care este rapid transformata in energie. Iaurtul este o sursa valoroasa de proteine. Combinatia nu este doar sanatoasa este si gustoasa. Alege fulgi de cereale neprocesate si fara adaos de zahar, ai la indemana o varietate mare (ovaz, grau, secara, orz, mei, hrisca), fructe proaspete de sezon si iaurtul care iti place. La aceasta masa poti servi fara restrictii sortimentele bogate in grasimi.
Mic dejun 2 - omleta cu paine si salta
Oul este un super aliment, acesta nu trebuie evitat. Este bogat in nutrienti valorosi pentru organism si se digera usor si este esential pentru formarea tesutului muscular. Celebra omleta asociata cu paine integrala si salta de legume reprezinta o masa completa, bine echilibrata care iti asigura nutrientii de care ai nevoie pentru a desfasura activitatile cotidiene pana tarziu.
Mic dejun 3 - sandvisuri cu peste paine integrala si unt
Pestele este un alt super aliment care nu trebuie sa iti lipseasca din dieta. Este bogat in acizi esentiali si este usor digerabil. Pentru micul dejun poti alege peste afumat. Are aceeasi concentratie de nutrienti si un gust intens, usor de asociat cu untul gras si painea integrala cu seminte. Un simplu sandvis iti furnizeaza energie necesare pentru prima parte a zilei. Poti alege somon, macrou, hering, batog sau pastrav afumat. Pentru a da un plus de gust adaugă cateva picaturi se zeama de lamaie proaspat stoarsa si cateva frunze de spanac baby.
Mic dejun 4 - fasole cu sos rosu paine integrala si legume
Celebrul mic dejun englezesc cu fasole a reusit sa capteze si atentia romanilor. Si pe buna dreptate este compus dintr-o serie de alimente bogate in proteine usor digerabile si carbohidrati care furnizeaza energie. Fasolea cu sos de rosii, painea integrala, ciupercile coapte pe gratar sunt si gustoase si sanatoase, si te ajuta sa mentii energia la cote maxime. Alege condimentele potrivite, patrunjel verde, cimbru, oregano, tarhon si pofta buna!