Natura ajuta la echilibrarea ecosistemelor si aduce beneficii climatului si economiei.
Oamenii de stiinta de la Muzeul de Istorie Naturala au descoperit peste 270 de specii noi in anul 2018, de la plante vii, broaste si gandaci pana la soiuri disparute de wombat, rechin si dinozaur.
Dar, in timp ce aceste specii noi erau identificate, au existat si unele pierderi notabile. Populatia salbatica a rinocerului alb din nord si-a pierdut ultimul mascul supravietuitor. Macaw-ul lui Spix, un papagal albastru stralucitor din America de Sud, se crede ca a disparut in salbaticie.
Este un memento al diversitatii uluitoare a lumii naturale si faptul ca omenirea are o responsabilitate fata de nenumaratele alte forme de viata cu care impartasim planeta noastra - actiunile noastre au consecinte si acestea pot fi fie de sustinere, fie distructive.
Ziua Mondiala a Faunei Salbatice a ONU sarbatoreste aceasta importanta a plantelor si animalelor pentru planeta. Tema evenimentului din acest an, este intitulata Sustinerea intregii vieti pe Pamant.
Pentru a marca aceasta ocazie, iata cinci lucruri remarcabile pe care le face natura pentru noi.
1. Castorii au un impact mare in Marea Britanie
Cand castorii salbatici au fost reintroduse in parti ale Regatului Unit, au inceput sa aiba in curand un efect pozitiv asupra mediului lor local . Prin taierea copacilor si construirea barajelor, acestea au contribuit la limitarea efectelor inundatiilor localizate. Gaurile pe care le sapa si in jurul malului apei au devenit un habitat si pentru alte creaturi.
2. Balenele ajuta in lupta impotriva schimbarilor climatice
Lumea trebuie sa faca mai multe pentru a reduce cantitatea de CO2 din atmosfera si oceane. Tehnologia de absorbtie a carbonului este o optiune potentiala. Am putea planta mai multi copaci. Si oamenii de stiinta cred ca depunerea unor eforturi suplimentare pentru salvarea balenelor ar putea avea si un impact mare - spun ca o singura balena capteaza mai mult CO2 in timpul vietii sale decat 1.000 de copaci. Si, in plus, balenele sustin cresterea fitoplanctonului, care stocheaza cantitati uriase de carbon.
3. Cainii adulmeca boala in culturile de citrice
Psilida asiatica a citricelor devasteaza portocalii din intreaga lume, raspandind o boala bacteriana care opreste fructul sa se coaca si, in cele din urma, il ucide. „ Este ca un cancer. Unul care este metastazat si nu poate fi eradicat sau vindecat ”, spune Tim Gottwald, patolog al plantelor la Departamentul de Agricultura al SUA. Cainii sniffer instruiti pot observa mirosul infectiei mult mai repede decat orice alta metoda, datorita nasurilor super-sensibile, care sunt perfect adaptate pentru a prinde mirosuri neobisnuite.
4. Recifele de corali mentin in viata ecosistemele oceanice
Recifele de corali sustin o cantitate imensa de viata marina, oferind protectie impotriva valurilor puternice, precum si impotriva pradatorilor. De asemenea, contribuie cu 172 miliarde de dolari la economia globala , iar viata marina pe care o sustin ajuta la hranirea a 1 miliard de oameni. Dar sunt si pe cale de disparitie. Apele incalzite au condus la albirea a pana la 90% din Marea Bariera de Corali din Australia.