Regatul animalelor este bogat in curiozitati care te vor uimi. Astfel, broastele de copac ingheata iarna si revin primavara pa viata, gheparzii alearga cu peste 112 mph iar camilele pot supravietui chiar si o jumatate de an fara apa. Daca ti-am trezit interesul, citeste ceea ce urmeaza pentru a afla si alte curiozitati despre animale.
Gainile pot deveni cocosi
Cu toate ca sunt rare, schimbarile spontane de sex pot avea loc si in lumea animalelor. Astfel, pestele clovn poate deveni femela din mascul pentru a se imperechea. La gaini, insa, situatia este diferita, schimbarea de sex nefiind benefica speciei. Trecerea de la gaina la cocos implica incetarea ouarii si continua cu dezvoltarea comportamentelor si trasaturilor specific sexului masculin. Astfel, gaina poate incepe sa mearga, sa cante, sa creasca in greutate, sa isi schimbe penajul si chiar sa dezvolte o creasta, ajungand sa arate exact ca un cocos. Acesta, insa, este steril.
Ratonii spala alimentele inainte de a le consuma
Ratonii deseori isi procura mancarea din gunoaie, iar acest lucru nu va mai parea la fel de dezguzstator dupa ce vei afla ca o spala inainte de a o consuma, daca au acces la apa. Prin acest ritual, ratonii elimina o mare parte din reziduurile si mizeria din mancare. Astfel, acestia isi rotesc si scufunda mancarea in mod repetat in apa inainte de a o consuma. Daca nu au apa la dispozitie, vor face acelasi lucru in aer.
Cuibul unui vultur plesuv poate cantari 2 tone
Popular pentru avengura aripilor care poate ajunge pana la 2.4 m si viteza de zbor de pana la 300 mph, vulturul plesuv, pasarea nationala americana, exceleaza si in abiitatea de a construi cuiburi in copaci. Acestea pot ajunge la dimensiuni impresionante masurand 1.5 m in diametru si 1.8 m adancime. Cel mai mare cuib descoperit avea 2.9 m diametru, 6 m adancime si cantarea mai bine de 2 tone. Vulturii plesuvi folosesc acelasi cuib mai multi ani la rand si, an dupa an, ei adauga crengute, ramuri, muschi, pene si alte materiale pentru completare.
Lipitorile au peste 300 de dinti
Cu toate ca structura lor nu indica prezenta partilor dure, lipitorile au gura plina de dinti. Acestea au trei randuri de dinti care totalizeaza 300 de intrumente mici taioase si ascutite. Fara acesti dinti, lipitorile nu ar putea suge sange prin acea metoda aproape chirugicala care le face atat de populare in medicina moderna.
Fluturii pot gusta cu picioarele
Fluturii isi folosesc picioarele pentru a stabili daca planta pe care o viziteaza este toxica sau nu. Acest lucru este posibil datorita faptului ca acestia au pe picioare receptori similari celor din papilele gustative, de 200 de ori mai puternice decat la oameni. Fluturii folosesc acesti receptori pentru a testa potentialele locuri pentru depunerea oualor, depistarea toxinelor sau a altor substante care ar putea dauna descendentilor.