Pentru a face fata mai bine provocarilor toamnei si a ajuta organismul sa lupte eficient impotriva bolilor poti face cateva lucruri care sa iti imbunatateasca sistemul imunitar. Modificarea alimentatie si a stilului de viata pot avea rezultate foarte bune in acest sens, contribuind considerabil la cresterea capacitatii de aparare a organismului si ajutandu-te in lupta cu agentii patogeni. Iata cateva moduri in care iti poti creste imunitatea in mod natural.
Dormi suficient
Somnul adecvat intareste in mod natural imunitatea. Adultii ar trebui sa beneficieze de cel putin 7 ore de somn in fiecare noapte, in timp ce adolescentii au nevoie de 8 - 10 ore, iar copii mici si sugarii de 14 ore de somn.
Consuma mai multe fructe si legume neprocesate
Fructele, legumele neprocesate, nucile si semintele sunt bogate in elemente nutritive si antioxidanti care te pot ajuta in lupta cu agentii patogeni. Antioxidantii din aceste alimente amelioreaza inflamatiile si combat efectul radicalilor liberi. Tinand cont de faptul ca inflamatiile cronice sunt legate de numeroase afectiuni, inclusiv boli de inima sau Alzheimer, antioxidantii nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia ta.
In plus, fibrele vegetale imbunatatesc activitatea intestinala si imbunatatesc imunitatea, in vreme ce Vitamina C poate reduce rata racelilor obisnuite.
Consuma mai multe grasimi sanatoase
Grasimile sanatoase din uleiul de masline si somon reduc inflamatiile si imbunatatesc raspunsul imun al organismului la agentii patogeni. Uleiul de masline, acizii grasi omega-3 din somon si seminte de chia sunt foarte bune antiinflamatoare si pot reduce riscul bolilor cronice, precum diabetul si bolile de inima.
Consuma alimente fermentate sau probiotice
Alimentele fermentate, precum iaurtul, varza murata sau chefirul, contin bacterii benefice numite probiotice care sustin activitatea sistemului digestiv. Studiile arata ca o flora intestinala echilibrata contribuie la imbunatatirea sistemului imunitar. Daca nu obisnuiesti sa consumi regulat alimente fermentate, poti apela la suplimente probiotice.
Redu consumul de zahar
Studiile arata ca zaharurile adaugate si carbohidratii rafinati favorizeaza cresterea in greutatea si chiar obezitatea, acestea sporind considerabil riscul de imbolnavire. Reducerea consumul de zahar la cel mult 2 linguri pe zi amelioreaza inflamatiile si ajuta la pierderea in greutate, diminuand rata afectiunilor cronice precum diabetul sau bolile de inima si imbunatatind activitatea sistemului imunitar.
Fa miscare regulat
Exercitiile fizice moderate sunt un adjuvant pentru sistemul imunitare. Studiile arata ca o singura sesiune de exercitii fizice regulate si moderate poate reduce inflamatiile si ajuta celulele imune sa se regenereze. Astfel de exercitii fizice sunt mersul pe jos, ciclismul, jogging-ul, inotul sau drumetiile usoare. Majoritatea oamenilor ar trebui sa beneficieze saptamanal da cel putin 150 de minute de exercitii moderate.
Hidrateaza-te corespunzator
Prevenirea deshidratarii este importanta pentru mentinerea sanatatii. Aceasta poate genera dureri de cap si reduce performantele fizice, puterea de concentrare, digestia, functia inimii si a rinichilor. Toate aceste complicatii cresc susceptibilitatea la boli.