8 fapte despre economia si educatia din Japonia

8 fapte despre economia si educatia din Japonia

In ciuda faptului ca in 2011 a fost devastata de un cutremur, Japonia a reusit sa isi revina spectaculos, ajungand in prezent a treia tara din lume in ceea ce priveste puterea economica. Pentru cei care nu stiu foarte multe despre Japonia, iata cateva fapte impresionante despre economia si educatia acesteia.

Economia Japoniei ocupa locul al treilea in topul mondial

Produsul intern brut nominal al Japoniei este de 4.73 milioane de dolari, ceea ce inseamna un PIB de 38.893 dolari pe cap de locuitor.

Japonia este un puternic exportator

Economia Japoniei este dependenta de exporturile care ajung la peste 640 miliarde de dolari. Astfel, exportul de masini ajunge la peste 100 de miliarde de dolari, in timp ce piesele de schimb pentru acestea se ridica la peste 30 de miliarde de dolari.

Japonia a cunoscut o crestere economica lenta

In ciuda fortei economiei japoneze, aceasta este ceracterizata de o crestere lenta de numai 10% in anii saizeci si 4% in anii optzeci. Economia Japoniei a fost stabila timp de mai multi ani in mileniul al treilea, dar tara a ajuns in recesiune de patru ori in 2008.

Incetinuirea dezvoltariie conomice are la baza varsta populatiei

Studiile arata ce factorul care a incetinit cresterea economica este imbatranirea populatiei. Astfel, 27% din aceasta are peste 65 de ani si doar 13% are 14 ani.

Japonia si energia nucleara

Daca pana in 2011 Japonia s-a bazat pe energia nucleara pentru a asigura mai bine de 30% din necesitatea de energie a tarii, dezastrul nuclear de la Fukusima a obligat guvernul sa inchida toate reactoarele nucleare. Actualul guvern, insa, in urma aplicarii unor masuri stricte de siguranta, a decis redeschiderea acestora. Astfel, in 2015 au fost relansate doua reactoare.

Japonia si importul de petrol

In urma inchiedrii reactoarelor nucleare, Japonia a devenit dependenta de petrol, importurile crescand considerabil. Acestea se ridica anual la 3.4 milioane de barili pe zi si o treime provin din Arabia Saudita.

Lansarea reformelor economice Abenomics

Abenomics este numele dat reformelor economice lansate de prim ministrul Shinzo Abe. Acestea au in vedere cresterea produsului intern brut cu 20% sau 600 trilionae de yeni pana in 2020.

Japonia - se reinventeaza continuu

Specialistii au ajuns la concluzia ca Japonia este o tara care se reinventeaza constant, nu imita pe nimeni si prospera in continuu. Unul din marele beneficii ale Japoniei a fost deschiderea sa catre Occident. Inspirata de civilizatia europeana si tendintele moderne americane, Japonia a progresat continuu, pastrandu-si insa caracteristicile distinctive, in special in domeniul educatiei si al muncii. Japonia este singura tara in care studentii studiaza educatia morala si invata cum sa se ocupe de oameni. Totodata, copiii sunt invatat de mici cum sa faca curatentie in scoala si in clasa zilnic si trebuie sa respecte reguli stricte legate de utilizarea telefoanelor mobile care nu sunt permise in unele locuti publice din respect pentru cei din jur.

viewscnt

Din aceeași categorie