Studiile au dovedit ca starea de sanatate poate fi imbunatatita prin simpla consumare zilnica a unui aliment important: iaurtul. Acesta are un aport de minerale si calciu foarte important care ajuta la re-echilibrarea dietei, dezvoltarea si mentinerea tesuturilor si multe alte beneficii. E recomandata consumarea unui pahar de iaurt zilnic.
Din pacate, la nivel european, intr-un studiu din 2012 Romania se afla pe ultimul loc la consumul acestui aliment. Prin comparatie, francezii consuma 5 produse proaspete lactate pe saptamana, bulgarii 3, polonezii 2, iar romanii doar 1.
Iaurtul grecesc e unul dintre cele mai sanatoase produse lactate pentru ca e obtinut prin eliminarea zerului, ceea ce il face sa aiba si mai multe proteine in raport cu iaurtul obisnuit. Iaurtul ajuta metabolismul la o buna functionare, are continut scazut de carbohidrati si continut crescut de vitamina B12.
A se evita iaurturile cu adaosuri de zahar sau alte arome. Cel mai bun iaurt e cel obtinut prin simpla fermentare a laptelui pasteurizat. Datorita bacteriilor continute e cel mai usor de digerat si accelereaza producerea de celule albe care lupta impotriva infectiilor din corp.
Si in cadrul dietelor de slabire iaurtul e mereu recomandat. Iaurturile neprocesate industriacl contin probiotice, microorganisme vii care mentin echilibrul florei intestinare, un lucru esentiala pentru functionarea buna a sistemului digestiv dar si a celui imunitar.
Atunci cand alegi sa cumperi un iaurt urmareste sa aiba cel putin 300mg de calciu, sa aiba cantitate scazuta de zahar. De exemplu, in general o portie de iaurt trebuie sa aiba pana in 250 de calorii. Urmareste cu atentie si termenul de expirare de pe amblajae.
Pentru cei care vor sa imbogateasca masa si sa nu serveasca doar un simplu iaurt, puteti presara in iaurt seminte de floarea soarelui, germeni de grau, bucatele de nuci taiate marunt. Preactic serviti o portie de sanatate.
Se pot adauga in iaurt fructe proaspete, o lingurita de miere sau sirop. Iaurtul poate fi folosit si cu cereale in loc de lapte pentru micul dejun. O alta idee este sa bateti iaurtul cu mixerul pentru obtinerea unei creme delicioase.