Expertii au facut un studiu amplu pentru a vedea care e pozitia corpului in cazul alergatorilor care sufera mai des accidentari. Ei au descoperit ca exista o legatura intre accidentari si pozitia corpului in timpul alergarii.
In fotografie vedeti doi alergatori care au o pozitie corecta din punct de vedere al alergarii, insa specialistii au descoperit ca una dintre aceste pozitii nu este buna pentru sanatate.
Oamenii de stiinta de la Slaford University’s Running Performance Clinic au folosit camere infrarosu 3D pentru a analiza stilul de alergare a nu mai putin de 72 de sportivi.
Toti cei 72 de alergatori au avut accidentari si dureri de-a lungul timpului, de la genunchi, la dureri de glezne sau tibie. Pentru a afla stilul ideal de alergare, specialistii au gasit si 36 de sportivi care nu au suferit niciodata astfel de accidentari si dureri.
Una dintre concluziile studiului a fost ca cea mai frecventa greseala care duce la o multime de accidentari este alergarea prin care zona pelvina sufera o inclinatie la fiecare pas atunci cand sportivul ridica un sold mai sus ca celalalt la fiecare pas facut.
Daca in timpul alergarii inclinarea zonei pelvine este de doar un grad, riscul de accidentare creste cu 80%.
O alta problema frecvent intalnita este cea a inclinatiei spatelui care poate duce la un unghi prea mare al piciorului in momentul efectuarii unui pas.
Dupa cum puteti vedea si in imagine, alergatorul din fotografia a doua este cel care alearga corect pentru ca nu se apleaca atunci cand alearga iar soldurile sunt si ele aliniate. Prin comparatie, alergatorul din prima fotografie are un unghi mare al piciorului atunci cand paseste iar asta il face vulnerabil la accidentari serioase.
‘Aceasta schimbare simpla a posturii alergatorului poate sa duca la evitarea de accidentari. Am vrut ca prin acest studiu sa identificam cele mai importante aspecte privind tehnicile de alergare care ar putea sa duca la evitarea accidentarilor. Cu informatiile pe care le detinem acum putem sa scadem dramatic numarul de accidentari in cadrul sportivilor dar si sa prevenim urmatoarele accidentari. Din datele obtinute, postura gresita poate sa creasca nivelul de stres din intregul corp, iar cel mai slab component din intregul lant este cel care cedeaza primul: in acest caz vorbim despre genunchi sau glezna.’, a declarat Dr. Bahman, coordonatorul studiului, citat de Daily Mail.