Sentimentele sunt subiective, insa ele sunt o trasatura centrala a vietii umane, dar organizarea acestora a ramas una evaziva, se arata intr-un studiu finlandez. Sa ne gandim un pic, fie ea iubire, relaxare, sentiment de vinovatie sau suferinta, toate iau nastere in corpul nostru, numai ca ele se simt in locuri diferite. De altfel, sentimentele sunt subiective, nu exista alti oameni care sa simta la fel cum o faci tu, pot doar sa simta emotiile in locuri similare. Tocmai de aceea, acest nou studiu realizat de un grup de cercetatori finlandezi este fascinant. Oamenii de stiinta au reusit sa faca o harta care sa explice ,,unde are loc’’fiecare sentiment in corpul uman.
Cartografia urmareste 100 de sentimente de baza, de la procese cognitive, senzatii somatice, s-au analizat similititudini, experiente mentale, senzori corporali si meta-analiza neuroimagisticii.
Potrivit specialistilor, sentimentele au format cinci grupuri: emotii pozitive, emotii negative, procese cognitive, stari somatice si boli, si stari homeostatice. La studiu au participat un total de 1.026 de persoane, la sondaje online, unde au fost evaluate (i)intensitatea a patru dimensiuni de baza (experienta mentala, senzatia corporala, emotia si controlabilitatea), (ii) simtirea subiectiva a celor 100 de sentimente si (iii) topografia senzatiilor corporale asociate fiecarui sentiment.
Harta sentimentelor subiective
Echipa de specialisti este compusa din Lauri Nummenmaa, Riitta Hari, Jari K. Hietanen si Enrico Glerean si lucreaza la acest studiu inca din 2014. Inca de acum 4 ani acestia au publicat o harta corporala cu 14 emotii, iar in anul 2015 tot ei sunt cei care au realizat o harta a locurilor pe care oamenii i-au lasat pe altii sa le atinga, in functie de natura relatiei lor. Dupa cum reiese din studio, neurocercetatorii lucreaza la Universitatea din Turku din Finlanda.
In experimentul final, participantilor li s-a dat un sentiment, impreuna cu un contur gol al unui corp uman, si li s-a cerut sa coloreze acel loc din corp in care simteau acel sentiment.
Unele corelari nu au fost surprinzatoare: foamea a fost simtita in stomac, setea in gat, rationamentul si amintirea in cap. Dar altii au fost mai surprinsi, chiar daca au avut sens intuitiv. Emotiile pozitive ale recunostintei si comunitatii si emotiile negative ale vinovatiei si disperarii au corespuns inimii, capului si stomacului. Mania si epuizarea, alte doua emotii opuse, se simt in intreg corpul, precum si relaxarea.
Cu toate acestea, chiar si atunci cand unele sentimente pareau similare, participantii la studio au facut alegeri diferite, in functie de natura starii date de acel sentiment si intensitatea sa.
Am putea conchide doar ca mintea umana este un important catalizator, iar emotiile traite pot avea influenta asupra starii noastre de sanatate.