Despre ceai se spune in general ca dauneaza danturii si duce la ingalbenirea dintilor. Ei bine, exista insa un anumit tip de ceai care nu are acelasi efect. E vorba de ceaiul verde care este foarte mult laudat si pentru alte calitati ale sale.
In primul rand, ceaiul verde sau chinezesc cum mai este numit popular, e mult mai putin procesat decat ceaiul negru si are o aroma total diferita. Dincolo de gust si efectele sunt diferite. Ceaiul verde e bogat in polifenoli, niste compusi despre care se crede ca ar avea efecte anticancerigene.
Ceaiul verde, sub forma de bautura, impiedica fixarea bacteriilor pe dinti si astfel previne dezvoltarea cariilor, desi in general ceaiurile nu ajuta la acest aspect.
Ceaiul verde e recomandat sa fie folosit in loc de cafea, care afecteaza puternic culoarea dintilor si care are efect asemanator pentru tonus si energie. Ceaiul verde reduce semnificativ riscul de a face cancer gastric, pulmonar, de esofag, de pancreas sau de colon.
Polifenolii din ceaiul verde stimuleaza productia de antioxidanti foarte importanti dar si de enzime ce blocheaza mutatiile canceroase. Ceaiul verde e folosit foarte mult in industria de medicamente tocmai pentru ca are atatea beneficii.
Ceaiul verde ajuta la comnaterea arsurilor solare dar si la prevenirea coagularii anormale a sangelui. Totodata ceaiul verde mai duce si la scaderea tensiunii arteriale si la cresterea nivelului de colesterol bun de tip HDL.
Nu in ultimul rand, o calitate extraordinara a ceaiului verde consta in faptul ca lupta impotriva kilogramelor in plus. E renumit in toate dietele pentru ca stimuleaza oxidarea grasimilor si inhibarea enzimelor care proceseaza carbohidratii si grasimile.
O adevarata minune, ceaiul verde poate si merita sa fie consumat in fiecare zi, mai ales inlocuind cafeaua de dimineata pentru ca are aceleasi efecte benefice precum cafeina, dar si multe alte beneficii.