Este incredibil de dificil să compilezi cele mai frumoase filme din toate timpurile, deoarece există o cantitate incredibilă de filme uimitor de frumoase. Cele mai frumoase filme umbresc sensul, forma predomină asupra conţinutului, sensul este greu de găsit, dar vizionarea lor este încă o mare plăcere estetică.
Anul trecut în Marienband (1961- regia Alain Rene)
Cinematograf alb-negru lent, fascinant, în care vezi lumea prin ochii unui erou care este tulburat de dorinţa de a găsi fata pe care o iubeşte. Acum un an, s-a oferit să îşi verifice sentimentele şi să o reîntâlnească într-un an. O va găsi, sau totul este doar rodul minţii sale bolnave?
Laurence al Arabiei (1962 – regia David Lean)
Regizorul britanic David Lin a filmat filme incredibil de frumoase: Doctor Zhivago, Podul de pe râul Kwai, Great Expectations şi altele. Şi, desigur, printre acestea se numără şi Lawrence al Arabiei, pentru care s-a făcut chiar şi un obiectiv special, pentru a surprinde aspectul unuia dintre personajele din miraj.
Citizen Kane (1941- Orson Welles)
Debutul tânărului cineast s-a dovedit a fi foarte bun. Şi acesta este un film alb-negru foarte frumos, cu o mare acţiune de cameră. Însă, toate filmele lui Wells sunt bune. De exemplu „Procesul” sau „Splendoarea Ambersonilor”.
Barry Lindon (1975 – regia Stanley Kubrick)
Stanley Kubrick este un perfecţionist, verifică fiecare cadru, îl pictează cu lumină. Pentru acest film a fost făcută o lentilă specială, deoarece întreaga bandă a fost trasă la lumina lumânărilor. Şi s-a dovedit a fi foarte frumoasă. Recomandabil este să vizionezi şi alte filme ale Maestrului: „Lolita”, „Spartacus”, „A Clockwork Orange” şi, desigur, „2001: A Space Odyssey”.
Medea (1969 – regia Pier Paolo Pasolini)
Italienii ştiu multe despre frumuseţe. Iubire, răzbunare şi magie - şi toate acestea se află în mitica Grecie Antică. Îţi poţi imagina ce poate filma un artist italian pe această temă? Dacă nu, vizionează filmul pentru a înţelege şi poţi continua cu „The Canterbury Tales” şi „The Decameron”, de exemplu.
Blade Runner (1982 – regia Ridley Scott)
Adaptarea cinematografică a romanului fantastic al lui Philip K. Dick Do Androids Dream of Electric Sheep este foarte frumoasă. Ridley Scott este un artist în general, şi indiferent de gunoiul pe care îl elimină, îl va îndepărta frumos. Alte filme ale Maestrului includ „Dueliştii”, „Extraterestrul” şi „1492: Cucerirea Paradisului”.
The Grand Budapest Hotel (2014 – regia Wes Anderson)
Toată magia de aici constă în culoare şi simetrie - Wes Anderson ştie totul despre asta. Filmul povesteşte despre aventurile fascinante ale legendarului Concierge Gustav şi al tânărului său prieten, portarul Zero Mustafa - la Grand Budapest Hotel. Printre alte filme deosebit de colorate ale Maestrului se numără „Regatul Lunii Pline” şi „Viaţa în apă”.
Orlando (1992 – regia Sally Potter)
O adaptare a romanului fantastic de Virginia Woolf despre un băiat nemuritor care şi-a schimbat sexul. Tânărul a visat să-şi transforme viaţa în artă. Întotdeauna băieţel, duce o viaţă revoltătoare în diferite epoci şi în diferite ţări ale lumii.