Instanţele româneşti au pe rol dosare vechi chiar şi de 30 de ani, unele dintre ele fiind finalizate abia în această perioadă. Cel mai lung proces judecat în ţara noastră este de departe cazul Thyssen, a cărui „miză‟ este de aproximativ 60 de milioane de euro.
Procesul în care s-a judecat dosarul Thyssen a început în urmă cu 29 de ani, mai exact în 1983, şi este cel mai lung din România şi unul dintre cele mai lungi din lume. Cele două părţi: fosta companie de comerţ exterior a României, Metalexporimport (MEI) şi două concerne germane, respectiv Thyssen Kripp şi Otto Wolf.
Prin Metalexportimport se derulau cea mai mare parte a exporturilor Sidex, fiind acum deţinută de ruşi. În anii 1980, Sidex Galaţi a încheiat, prin intermediul MEI, un contract de 30 de milioane de dolari pentru livrarea a cinci nave cu tablă groasă către o companie americană.
Americanii au spus însă că nu dispun de bani şi că au nevoie de un finanţator, care a apărut rapid: cele două concerne germane. Pe scurt: transportul a fost livrat, dar firma americană a dat faliment, iar finanţatorii nu au mai plătit către MEI.
La masa credală, firma românească nu a acceptat cinci milioane de dolari şi a intentat un proces în care a cerut 60 de milioane de dolari. Acum, după pronunţarea sentinţei, românii au pierdut şi acele cinci milioane de dolari.
Nemţii au fost apăraţi de avocaţii de la Muşat şi Asociaţii şi Ana Diculescu, mama lui Dan Şova, în timp ce firma românească a fost apărată, printre alţii, şi de avocatul Gheorghe Piperea.
Nemţii au fost apăraţi de avocaţii de la Muşat şi Asociaţii şi Ana Diculescu, mama lui Dan Şova, în timp ce firma românească a fost apărată, printre alţii, şi de avocatul Gheorghe Piperea.
Potrivit avocatei Ana Diculescu, care a făcut declaraţii pentru Economica.net, greşeala părţii române a fost pornirea unui proces împotriva finanţatorului, pe care nicio normă de drept nu îl poate obliga să plătească. Ea a spus că insistenţele în acest proces au dorit să acopere incompetenţa unor oameni din acest contract.
Pe de altă parte, Gheorghe Piperea acuză sistemul juridic. "Putea fi şi un acordeonist judecător că tot pierdeam. Noi nu ne-am luptat cu avocaţii lor, ne-am luptat cu un sistem întreg. Sistemul a înfrânt", arată Piperea.
În schimb, avocata Ana Diculescu susţine că MEI a apelat la bizarerii juridice pentru a tărăgăna acest proces.
Pedeapsa, pe măsura procesului
Un alt dosar greu din istoria României este şi cel al generalilor Victor Stănculescu (84 de ani) şi Mihai Chiţac (84 de ani), care însumează peste 15 ani de procese. Cei doi au fost trimişi în judecată, în celebrul dosar al Revoluţiei de la Timişoara, la 30 decembrie 1997, pentru infracţiunile de omor deosebit de grav şi tentativă la infracţiunea de omor deosebit de grav.
Potrivit rechizitoriului, în data de 17 decembrie 1989, aceştia făceau parte dintr-un grup de generali fideli dictatorului Nicolae Ceauşescu, trimişi la Timişoara să reprime manifestaţiile.
Grupul era format din Ion Coman, secretar al Comitetului Central al PCR cu probleme militare şi de justiţie, Victor Athanasie Stănculescu, prim-locţiitor al ministrului Apărării Naţionale, Ştefan Guşe, şeful Marelui Stat Major, şi Mihai Chiţac, comandant al Trupelor Chimice şi al Garnizoanei Bucureşti. Generalii au preluat comanda trupelor din Timişoara, au dat ordinul de deschidere a focului, au verificat rezultatul represiunii şi au luat măsuri de anihilare a rezistenţei protestatarilor.
Stănculescu a fost acuzat de procurori că a scos tancurile pe străzile din Timişoara, că a înarmat gărzile patriotice şi că a marcat pe harta oraşului zonele unde trebuiau să acţioneze militarii. Chiţac a inspectat personal dispozitivele militare, a luat măsuri pentru distribuirea de grenade lacrimogene şi a ordonat personal deschiderea focului la Catedrală, împotriva unor oameni paşnici. Conform rechizitoriului, el a arestat şi demonstranţi. Procurorii susţin că au fost ucişi 72 de oameni şi au fost rănite 253 de persoane.
În 2008, cei doi au fost condmanaţi definitiv la 15 ani de închisoare în acest dosar şi au fost ridicaţi de poliţie şi încarceraţi pe 15 octombrie 2008. De asemenea, instanţa a decis degradarea militară a generalilor în rezervă Chiţac şi Stănculescu.
Cei doi generali ispăşesc acum o pedeapsă de şapte ani şi jumătate de detenţie, întrucât, conform legilor penale, persoanele cu vârsta de peste 60 de ani efectuează jumătate din pedeapsă.
Citeste mai mult pe adevarul.ro.