Specialistii din Romania, de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iasi au atras de curand atentia asupra faptului ca pericolele dependentei de cafeina sunt mai grave decat crede majoritatea lumii.
Desigur, medicii recunosc ca exista o multime de beneficii ale consumului de cafea, dar multe persoane ajung la excese care dauneaza organismului. Socant e ca in perioada 2016-2018 la Institutul de Psihiatrie Socola Iasi au ajuns internate 11 persoane cu tulburari psihice datorate consumului altor substante stimulative – cofeina.
‘Cofeina este absorbita in intestine, apoi calatoreste spre creier unde stimuleaza activitatea celulelor cerebrale, astfel incat sa nu mai resimti senzatia de oboseala. Consumul regulat de cofeina modifica foarte usor chimia creierului, iar bautorul de cafea are nevoie de cresterea dozei pentru ca organismul se obisnuieste si cere mai mult’, a declarat dr. Petronela Nechita pentru Ziarul de Iasi.
Efectele negative pe care le are cofeina nu sunt recunoscute, fiindca vorbim de un drog acceptat din punct de vedere social, dar in Romania exista ca diagnostic dependenta de cofeina in cadrul clasificarii tulburari mentale si de comportament datorate folosirii altor stimulanti incluzand cofeina.
Mai bine de jumatate dintre consumatorii de cafea intampina reale dificultati de reducere sau renuntare la acest drog. Daca se intrerupe brusc consumul de cafea, creierul ramane fara combustibil si apare senzatia de oboseala.
Atunci cand vorbim despre o dependenta de cafea, in momentul in care consumul e intrerupt brusc apar o serie de simptome usor de recunoscut: dureri de cap, oboseala, scaderea capacitatii de concentrare, stari de iritare sau chiar depresie.
Exista cazuri mai grave cand apare greata, dureri musculare, iar toate astea se intampla la doar 10-12 ore dupa intreruperea consumului. Din fericire aceste simptome dureaza cel mult 2-3 zile.
Recomandarile European Food Safety Authority spun ca adultii pot sa consume fara probleme o doza unica de cafea de pana la 200 de miligrame sau maximum 400 de miligrame pe zi. Si femeile insarcinate pot consuma fara probleme pana la 200 de miligrame de cafea fara riscuri pentru copil.
Daca esti consumator fidel de cafea, efectul energizant e doar o iluzie. Un studiu recent publicat de revista de specialitate Neuropsychopharmacology si citat de BBC sustine ca efectul revigorant al cafelei e doar in imaginatia consumatorului. Este vorba despre efectele sevrajului. Expertii au testat efectele cafeinei si unei bauturi similare dar fara cofeina pe 379 de voluntari. Studiul a aratat clar ca nu exista niciun avantaj al consumului de cafea, cu toate ca ne trezeste, cafeina nu face decat sa ne readuca la normal.