De ce sucul de sfeclă este util, dar şi dăunător se datorează în primul rând prezenţei tuturor vitaminelor B din sfeclă şi acest lucru ajută la activitatea tuturor organelor interne ale unei persoane şi a sistemului său nervos. Sucul conţine acid folic, fier, potasiu, magneziu, care ajută sistemul hematopoietic să elimine toxinele şi să crească hemoglobina.
Proprietăţi utile şi contraindicaţii
Prezenţa iodului stimulează glanda tiroidă şi eliminarea radionuclizilor. Clorul acţionează ca un agent de curăţare pentru sistemele de îndepărtare a zgurii. Cu toate acestea, proprietăţile medicinale ale sucului de sfeclă roşie pot fi dăunătoare pentru cei care suferă de o serie de boli, cum ar fi:
probleme cu scaunele;
gastrită cu aciditate crescută a stomacului;
formarea calculilor în sistemul genito-urinar şi în tractul biliar;
diabetul zaharat;
osteoporoză;
intoleranţa individuală.
Motivul este că oxalaţii conţinuţi în suc pot provoca formarea de compuşi greu solubili, pietre. Efectul laxativ este periculos odată cu apariţia diareei.
Beneficiile şi daunele sucului de sfeclă pentru ficat
Curăţarea ficatului este o intervenţie majoră în organism. Beneficiile şi daunele sucului de sfeclă roşie pentru ficat depind de utilizarea adecvată. Prin urmare, tratamentul trebuie să aibă loc sub supravegherea unui medic naturist, care prescrie doza compoziţiei şi durata de admitere.
Utilizarea necontrolată a sucului pur poate dăuna organismului, deoarece substanţele conţinute în compoziţia sa servesc drept medicament. Prin urmare, chiar şi utilizarea pentru profilaxie, nu trebuie să depăşească două săptămâni. Însă, poţi îl poţi folosi în amestecuri cu alte sucuri mai mult timp şi mai sigur.
Adesea, decoctul de sfeclă preparat conform unei reţete special, este folosit pentru a curăţa tractul biliar şi ficatul.
Beneficii şi daune în boli oncologice
Doza de suc şi sfecla consumată sub formă de preparat este crescută treptat şi, timp de mai multe luni. Sucul se ia pe stomacul gol înainte de fiecare masă. În timpul zilei, se beau 600 ml de suc, fiind benefic în stoparea creşterii tumorii. Acest lucru este confirmat de cercetările efectuate în instituţiile medicale.
Beneficiile şi daunele sale în oncologie sunt cercetate în întreaga lume. În acelaşi timp, s-a constatat o îmbunătăţire a compoziţiei sângelui la pacienţii cu cancer şi o creştere a imunităţii organismului. Sucul de sfeclă combinat cu radioterapie, îmbunătăţeşte starea pacientului. Cu toate acestea, sucul nu este aplicabil bolilor asociate cu colonul iritabil, deoarece efectul sucului este laxativ. De asemenea, este interzis în caz de diabet şi tendinţa organismului de a forma pietre în căile biliare sau sistemul genito-urinar.
Suc de sfeclă pentru răceală
Poţi utiliza suc de sfeclă roşie pentru a vindeca răceala, pentru a atenua starea răcelii, în tratamentul sinuzitei, în caz de rinită cronică asociată cu adenoizi. Sucul proaspăt este amestecat cu miere şi picurat în nas de 4 ori pe zi, până când problema este rezolvată.