Efectul ingrozitor asupra creierului pe care il are statul la birou. Nu se stia asta pana acum

Efectul ingrozitor asupra creierului pe care il are statul la birou. Nu se stia asta pana acum

Daca petreci mult timp stand la birou s-ar putea sa te ingrijoreze destul de tare urmatoarele informatii. Un studiu recent, citat de Daily Mail, arata ca exista o legatura intre sedentarism si deteriorarea anumitor zone ale creierului mult mai rapid.

Cei care stau jos chiar si 15 ore pe zi au lobul temporal median mai subtire si mai mic decat restul oamenilor. Aceasta parte a creierului e responsabila de capacitatea de a invata si de a memora.

Universitatea din California, Los Angeles, a realizat o cercetare prin care a descoperit ca persoanele care stau o perioada indelungata jos au aceasta parte a creierului mai mica. Ei nu au testat si memoria acelor persoane, insa partea respectiva a creierului e responsabila de memorare si invatare.

Cei care stau intervale lungi de timp intr-o singura pozitie sau stau jos foarte mult, au in medie acea parte a creierului cu pana la 10% mai mica.

Dr Tara Swart a declarat pentru Daily Mail: ‘ Comparativ, in ziua de astazi sedentarismul este un pericol la fel de mare precum fumatul, cu riscuri majore de sanatate asupra creierului. Acest studiu e foarte interesant si contribuie la intelegerea mai bine a efectelor in care sedentarismul afecteaza creierul si felul in care memoria intra intr-un declin rapid’.

Desigur, sedentarismul nu are efecte negative doar asupra creierului, a fost in mod repetat asociat cu boli cronice inclusiv boli de inima, diabet, iar un alt studiu a aratat ca proportional cu numarul de ore petrecute stand este si riscul de Alzheimer pe care o persoana il dezvolta.

Daca va intrebati de ce sedentarismul afecteaza tocmai creierul, explicatia la care specialistii au ajuns este aceea ca activitatea fizica, de orice fel, ajuta la oxigenarea creierului, lucru extrem de necesar pentru sanatate.

Dealtfel, toate activitatile fizice reduc semnificativ riscul de a dezvolta boli precum dementa. Impreuna cu evitarea alcoolului, fumatului si o dieta sanatoasa, activitatea fizica poate sa contribuie la scaderea dramatica a riscului de a dezvolta boli mintale odata cu inaintarea in varsta.

Dr. Shakespeare, unul dintre cei care a participat la efectuarea studiului, incurajeaza cititorii la un stil de viata cat mai activ si sanatos, cheia unui asemenea stil de viata este activitatea fizica de orice tip, care nu solicita corpul in mod excesiv si nu ridica pulsul exagerat de mult. Nu trebuie sa alergam un maraton, e de ajuns o alergare usoara, o plimbare in parc, inotul, mersul cu bicicleta sau chiar dansul.

viewscnt

Din aceeași categorie