Un experiment ciudat a fost facut de catre cercetatorii elvetieni. Ei au gasit 16 voluntari care au acceptat sa isi bea propriu sange, de dragul stiintei.
16 voluntari au baut cate 300ml din propriul sange pentru a ajuta cercetatorii sa incerce sa descopere lucruri noi despre o boala a intestinului. Cercetatorii de la Zurich au ajuns la concluzia ca proteina numita calprotectin este prezenta in fecalele umane atunci cand o persoana sufera de intestine inflamate. Aceasta afectiune este greu detectabila, in general prin intermediul endoscopiei care e foarte inconfortabila pentru pacienti.
Voluntarii au baut propriul lor sange si li s-au efectuat analize din feclae timp de mai multe zile pentru a vedea nivelul proteinei calprotectin.
Rezultatele au aratat ca nivelul acestei proteine creste atunci cand exista sangerari intestinale, lucru care reprezinta un simptom cheie pentru depistarea bolii.
Cu toate astea, cercetatorii marturisesc ca descoperirea lor nu este 100% eficienta, deoarece prezenta acestei proteine la un nivel ridicat in materia fecala poate indica si suferinta pacientului de o infectie care nu e legata neaparat de tranzitul intestinal si intestine.
Un alt studiu recent, lansat chiar in iulie anul acesta, a aratat date ingrijoratoare despre inflamarea intestinului. Se pare ca aceasta afectiune se poate dezvolta si datorita unui anumit ameste chimic ce se gaseste in sticlele de plastic pentru bauturi.
Acelasi amestec chimic mai poate fi gasit si in conservele de alimente si cauzeaza inflamatia intestinelor. Studiul a fost realizat de Texas A&M University.
Simptomele acestei boli includ dureri si crampe abdominale frecvente, diaree, senzatia de a merge urgent la baie, in anumite stadii ale bolii se inregistreaza si temperatura, pierderea apetitului dar si pierderea in greutate, oboseala, anemie. Cel mai frecvent afectiunea este intalnita la persoanele cuprinse in categoria de varsta 15-40 de ani.
Afectiunea este cronica si nu poate fi vindecata, asa ca tratamentul in general se bazeaza pe medicatie si schimbarea stilului de viata pentru a putea face fata simptomelor mai usor, insa in anumite cazuri se efectueaza chiar si operatie.