Cercetatorii au decoperit un hormon din corpul nostru pe care l-au numit FGF-21. Acest hormon este produs in principiu de ficat si de pancreas si printre altele contribuie la prelungirea vietii dar si la scaderea in greutate.
Dieta saraca in calorii poate sa contribuie la cresterea producerii de hormon FGF-21. Hormonul ajuta puternic si la lupta organismului impotriva bolilor.
Hormonul poate sa prelungeasca cu pana la o treime speranta de viata si prelungeste anii de viata sanatosi, adica anii in care organismul nu sufera de boli.
Hormonul blocheaza hormonii de crestere ce stimuleaza factorii asociati bolilor, inclusiv bolile metabolice si cancerele, iar consecinta dovedita deja in laborator pe animale este ca acestea traiesc mai mult.
Cum se poate stimula acest hormon: o dieta scazuta in calorii stimuleaza cresterea cantitativa a acestui hormon in corp, o alta metoda este prin exercitii fizice regulate care par sa contribuie si ele la generarea hormonului, dar si postul sau repausul alimentar creste productia de FGF-21.
Cercetatorii dovedisera deja in ultimii ani ca acest hormon contribuie la prelungirea vietii anumitor animale. Ei au realizat experimente pe soareci de laborator. O echipa de cercetatori de la University of Texas a aratat ca acest hormon e produs natural in perioadele de post cand sunt consumate putine calorii.
Cercetatorii au creat soareci modificati genetic care erau capabili sa produca mai mult hormon de acest tip si astfel au constatat ca acestia aveau o durata de viata cu o treime mai mare decat soarecii fara modificari genetice.
Rezultatele studiului au fost extrem de interesante si au atras atentia in lumea medicala imediat. Hormonul a fost supus unor teste clinice pentru a observa daca e posibila folosirea ca tratament pentru bolile metabolice. Unul dintre conducatorii studiului a marturisit ca e foarte posibil sa se realizeze un medicament care sa fie lansat destul de repede pe piata si la care oamenii sa aiba destul de usor acces, pe baza acestui hormon si a descoperirilor recente.