Studii recente realizate in Statele Unite si Spania scot la iveala lucruri nu prea placute despre fertilitatea barbatilor si despre evolutia acestor probleme in ultimii ani.
Numarul barbatilor care urmeaza un tratament pentru ca sunt infertili a crescut cu 700% in ultimii 15 ani, in conditiile in care calitatea spermei a scazut dramatic. Oamenii de stiinta din Sua si Spania au analizat mostre in principalele clinici de fertilitate din aceste tari si au realizat un studiu.
Ei au decoperit ca in ultimii 40 de ani calitatea spermei barbatilor din tarile vestice a scazut cu aproape 60%, lucru extrem de ingrijorator care a mai fost scos in evidenta intr-un alt studiu de anul trecut, realizat de SUA si Israel, scrie Daily Mail.
‘Nu ne asteptam la rezultate atat de dramatice. Cel mai probabil cauzele tin de factorii de mediu inconjurator care afecteaza fertilitatea, inclusiv dieta neadecvata, fumatul, obezitatea si expunerea la plastic’, a declarat DR Tiegs, cel care a condus studiul.
Obezitatea si plasticele din jurul nostru sunt doua cauze majore care duc la scaderea calitatii spermei. Cercetatorii sustin ca desfasurarea studiului a avut loc pe 2 continente si acest lucru arata ca tendintele sunt la fel, iar problema este una globala. Pe viitor sunt vizate studii chiar mai ample care sa cuprinda barbati din mai multe tari.
Efectele infertilitatii barbatilor au dus si la o rata de nasteri mult mai mica si in cadere in fiecare an, in statele Unite, dar si in alte tari. Desigur, la rata scazuta de nasteri contribuie si alti factori precum numarul tot mai mare de femei care nu-si doresc copii decat la varste mult mai inaintate fata de generatiile precedente si reusesc sa conceapa mai greu.
Universitatea Hebrew si Scoala de medicina Ichan de la Mount Sinai din New York au adunat datele din peste 250 de studii legate de fertilitatea masculina, studii efectuate an de an intre 1973 si 2011 si au ajuns la ingrijoratoarea concluzie ca exista o scadere de 52% in fertilitatea masculina in tarile vestice, ast ainseamna aproape 1.4% in fiecare an, in medie.